Kim Čong-un nariadil armáde a zbrojárskemu priemyslu urýchliť vojnové prípravy

Severokórejský vodca Kim Čong-un nariadil armáde a zbrojárskemu priemyslu urýchliť prípravy na vojnu v dôsledku podľa neho bezprecedentných konfrontačných krokov zo strany Spojených štátov.

28.12.2023 07:38
debata (11)
Kim ukázal monštrum. Pozrite si raketu, ktorá zasiahne aj USA
Video

Informovali o tom severokórejské štátne médiá, podľa ktorých Kim hovoril o prioritách na budúci rok na stretnutí vládnucej komunistickej strany. Diktátor tiež vyhlásil, že KĽDR rozšíri strategickú spoluprácu s „protiimperia­listickými nezávislými krajinami“.

Kim asi pripravuje raketový test. USA a Kórea testovali ničivé zbrane
Video

Podľa agentúry AP Kimove slová naznačili, že Pchjongjang bude aj naďalej pokračovať v testoch nových zbraní v snahe modernizovať svoj arzenál vrátane jadrového.

North Korea Russia Čítajte viac S čím prišiel Kim a čo mu dal Putin? A ako to súvisí s Ukrajinou?

KĽDR v poslednom čase posilnila väzby okrem iného na Rusko, ktorému podľa Washingtonu dodáva zbrane potrebné na pokračovanie invázie na Ukrajine, zatiaľ čo Moskva pomáha Pchjongjangu s vývojom modernejších vojenských kapacít. Pozorovatelia sa podľa AP domnievajú, že Kim môže chcieť využiť prípadné posilnenie arzenálu ako páku pri vyjednávaní s USA, ktoré by mohlo nastať po amerických prezidentských voľbách organizovaných za necelý rok.

Kórea, DMZ Čítajte viac Čo chystá Kim? Kórey pretína hranica, na ktorej sa vojna neskončila

KĽDR tento rok vykonala už päť testov medzikontinen­tálnych balistických rakiet s doletom vyše 15 000 kilometrov, ktoré sú schopné zasiahnuť celé územie USA. Podľa juhokórejskej agentúry Jonhap je to vôbec najviac týchto testov, ktoré režim uskutočnil za jediný rok.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un #Pchjongjang