USA ubezpečujú KĽDR: Nemáme nepriateľské úmysly, chceme viesť dialóg

Spojené štáty ubezpečili Severnú Kóreu o tom, že nemajú žiadne nepriateľské úmysly a že naďalej veria v diplomatický dialóg. Vyplýva to zo štvrtkového vyjadrenia amerického ministerstva zahraničných vecí. TASR správu prebrala od agentúry Jonhap.

29.12.2023 10:19
debata (41)
Kim ukázal monštrum. Pozrite si raketu, ktorá zasiahne aj USA
Video
KĽDR sa pochválila balistickou raketou Hwasong-17. Podľa odhadu expertov má dolet viac ako 15-tisíc kilometrov, teda dokáže zasiahnuť aj územie USA. Pozrite si video zo štartu rakety, ktoré zverejnil Pchjongjang.

Severokórejský vodca Kim Čong-un v stredu na zasadnutí ústredného výboru Kórejskej strany pracujúcich vyzval na urýchlenie príprav na vojnu. Zdôvodnil to „extrémne nebezpečnou“ situáciou na Kórejskom polostrove, ktorú podľa neho vyvolali „bezprecedentné“ kroky štátov na čele s USA vedúce ku konfrontácii s KĽDR.

Kim Čong-un, KĽDR, Severná Kórea Čítajte aj Kim Čong-un nariadil armáde a zbrojárskemu priemyslu urýchliť vojnové prípravy

„Spojené štáty nemajú voči KĽDR žiadne nepriateľské úmysly. Spojené štáty zaujali veľmi jasný postoj – chceme s Pchjongjangom viesť otvorený dialóg bez podmienok,“ uviedol pre Jonhap hovorca ministerstva zahraničných vecí USA.

Zdôraznil, že Washington zostáva oddaný diplomacii, aj keď KĽDR odpálila „dosiaľ nevídané“ množstvo balistických striel. „Rovnako jasne sme vyjadrili našu snahu spolupracovať v humanitárnych otázkach bez ohľadu na priebeh rokovaní o zbraniach hromadného ničenia a raketových systémoch,“ dodal hovorca, ktorý zároveň kritizoval agresívnu rétoriku Pchjongjangu.

Šojgu jasal po boku Kima pri prehliadke zbraní v KĽDR
Video
Delegácie Číny a Ruska, vrátane ministra obrany Sergeja Šojgua a člena vedenia vládnucej čínskej komunistickej strany Li Chung-čungn, na prehliadke zbraní v Severnej Kórei. / Zdroj: Profimedia

Pchjongjang v uplynulých mesiacoch vystupňoval napätie vypustením špionážneho satelitu a testovaním interkontinen­tálnych balistických striel na pevné palivo. Tieto kroky spôsobili, že Južná Kórea, Japonsko a USA posilnili bezpečnostnú spoluprácu. Krajiny tiež minulý týždeň spustili trilaterálny varovný systém na okamžitú výmenu informácií o štartoch severokórejských rakiet.

Kim Čong-un, KĽDR, Severná Kórea Čítajte aj KĽDR napína svaly. Hrozí útočnými operáciami proti USA a ich spojencom
41 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Spojené štáty #Kim Čong-un #diplomacia