Nemecká polícia zadržala ďalšie tri osoby podozrivé z prípravy útoku na katedrálu v Kolíne nad Rýnom

Nemecká polícia v nedeľu zadržala ďalšie tri osoby podozrivé z prípravy útoku na katedrálu v Kolíne nad Rýnom, oznámili miestne úrady.

31.12.2023 20:16
Nemecko katedrála terorizmus polícia Foto: ,
Policajné vozidlo pred katedrálou v Kolíne nad Rýnom.
debata (5)

Podozriví boli zadržaní v mestách Duisburg, Herne a Düren ležiacich na západe Nemecka v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Polícia u nich vykonala domové prehliadky, podrobnosti o ich totožnosti však nezverejnila.

Osoby boli zadržané iba niekoľko dní po tom, ako polícia pre podozrenie z prípravy útoku na katedrálu zadržala 30-ročného Tadžika.

policajt, Hannover Čítajte viac Nemecko a Rakúsko posilňujú ochranu chrámov a trhov. Viedeň zadržala osoby podozrivé z islamizmu

Všetky štyri zadržané osoby údajne patria do väčšej siete ľudí rozšírenej v celom Nemecku a v ďalších krajinách Európy, vyhlásil pre agentúru DPA šéf kolínskej polície Johannes Hermanns.

DPA uvádza, že pri útoku malo byť použité auto.

Minister vnútra Severného Porýnia-Vestfálska Herbert Reul zadržanie osôb označil za úspech, poďakoval sa vyšetrovateľom a dodal, že polícia sa vždy usiluje byť o niekoľko krokov pred zločincami.

Polícia získala informácie o plánovanom útoku niekoľko dní pred Vianocami. Útok sa mal uskutočniť počas silvestrovských osláv. Katedrálu počas posledného týždňa roka zvyčajne navštívi viac než 100.000 turistov, polícia ju však pre hrozbu útoku pre turistov uzatvorila a dnu mohli vstúpiť iba veriaci mieriaci na bohoslužby. Pred vstupom sa však museli podrobiť bezpečnostnej prehliadke služobným psom vycvičeným na odhaľovanie výbušnín.

V nedeľu večer bolo v čase začiatku osláv v okolí katedrály v pohotovosti približne 1000 policajtov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Kolín nad Rýnom