Putin o Belgorode: Vrie to vo mne, útok bude potrestaný. O fronte: Nepriateľ je postupne odfúknutý

Chceme ukončiť konflikt na Ukrajine, tvrdí Putin, ale len podľa našich podmienok. Rusko má podľa neho strategickú iniciatívu vo vojne v rukách.

01.01.2024 15:30
Rusko, Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (v strede) hovorí s ruskými vojakmi, ktorí sa liečia po zraneniach v bojoch na Ukrajine v Ústrednej vojenskej nemocnici pomenovanej po Alexandrovi Višnevskom v Moskve v pondelok 1. januára 2024.
debata (1257)
Ukrajinská špeciálna skupina Alfa ničí Rusov zaradom
Video

Útok ukrajinskej armády ruský na Belgorod bol podľa ruského prezidenta Vladimira Putina teroristickým aktom proti civilistom a nezostane nepotrestaný. Povedal to na stretnutí s vojakmi v nemocnici v prvý deň roka 2024. Štátna ruská agentúra TASS priniesla niektoré vyjadrenia ruského prezidenta.

„To, čo sa práve stalo v Belgorode, je teroristický čin. Prečo? Pretože pod krytím dvoch rakiet… čo urobili? Vystrelili z viacnásobného odpaľovacieho raketového systému MLRS,“ povedal Putin a dodal, že „všetko vo mne vrie“.

„Sú to nerozlišujúce zbrane, zasahujúce plochy. Týmito zbraňami zasiahli centrum mesta. Jednoducho cielený úder na civilné obyvateľstvo,“ povedal šéf Kremľa podľa webu Meduza.

belgorod Čítajte viac Je nám ľúto obetí konfliktu, ale môže za ne jedine Rusko, píše Česko v liste OSN

Povedal, že ruská armáda by tiež mohla raketami zasiahnuť námestia v Kyjeve či v iných mestách, ale tvdil, že nechce zasiahnuť civilistov, ale vojenské ciele. Ruská armáda podľa neho reagovala útokmi vysoko presnými zbraňami na rozhodovacie centrá ukrajinskej armády, „miesta kde sa zhromažďuje vojenský personál a žoldnieri, na iné centrá tohto druhu, v prvom rade vo vojenských zariadeniach. A sú dosť citlivé – tieto údery. To je to, čo urobíme“.

Putin skonštatoval, že Rusko má strategickú iniciatívu v rukách. „Postupne je (ruský nepriateľ) odfúknutý“. Máme prostriedky ničenia, ktoré nemá žiadna iná armáda na svete, podotkol.

belgorod Čítajte viac Pri útoku na Belgorod boli použité aj české raketomety Vampire, Moskva žiada Prahu o vysvetlenie

Tvrdí, že schopnosti ruských ozbrojených síl sa „neustále a exponenciálne zvyšujú“. Niektoré veci chýbajú, hovoril o moderných dronoch a prostriedkoch na potlačenie ukrajinských dronov, ktoré „nad vami lietajú ako muchy“.

Ukrajina rýchlo míňa západnú muníciu, ktorú dostáva, citovala TASS Putina. „Ukrajinská armáda minie 5– alebo dokonca 6-tisíc nábojov kalibru 155 za deň boja a Spojené štáty vyrobia 14-tisíc za mesiac. Ale ak miniete 5-tisíc denne, vyčerpanie príde pomerne rýchlo a teraz prichádza“.

Chceme čo najskôr ukončiť konflikt, ale len podľa našich podmienok, povedal. Ukrajina sama o sebe nie je naším nepriateľom, protivníkom Ruska sú západné krajiny, tvrdí Putin. „Oni (západné elity) dlho živili kyjevský režim práve preto, aby vytvorili tento konflikt,“ povedal a využívajú na to Ukrajincov

Napriek tomu, že sa Západ chce vysporiadať s Ruskom, „my sami sa s nimi, zdá sa, vyrovnáme rýchlejšie“, uviedol podľa TASS Putin.

Máme silnú ekonomiku, zachovali sme ju a nedovolili jej zničenie, „s čím nepriateľ počítal“, povedal Putin. Ani odpojenie Ruska od medzinárodného platobného systému SWIFT nemohlo ovplyvniť ekonomickú situáciu krajiny, dodal. V roku 2023 podľa ruského prezidenta ekonomika stúpla o 3,5 percenta. „Naša inflácia sa trochu zvýšila, ceny vzrástli. Ale všetko je pod kontrolou… Máme najnižšiu mieru nezamestnanosti v celej histórii Ruska – 2,9 percenta. To sa nikdy nestalo. A reálne príjmy obyvateľstva rástli,“ povedal podľa TASS Putin.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že v reakcii na ukrajinské ostreľovanie Belgorodu zaútočilo na „rozhodovacie centrá“ a vojenské zariadenia vo východoukrajinskom Charkove. Moskva tvrdila, že jej vzdušné údery zlikvidovali okrem iného predstaviteľov ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR alebo tajnej služby SBU. Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov podľa serveru Ukrajinska pravda ruské vyhlásenie označil za „choré blúznenie teroristického režimu“ a Ruskom avizované dôsledky poprel. Podľa neho aj ďalších ukrajinských činiteľov Rusi zasiahli v Charkove civilné objekty vrátane hotelov.

Charkov sa nachádza neďaleko hraníc s Ruskom a len niekoľko desiatok kilometrov od ruského Belgorodu, ktorý sa stal v sobotu podľa ruských vyjadrení terčom jedného z doteraz najväčších ostreľovaní z ukrajinskej strany, pri ktorom zahynuli dve desiatky ľudí. Údery podľa ruských úradov zasiahli výlučne civilné objekty.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #vojna na Ukrajine