Zemetrasenie v Japonsku: 62 obetí a 300 zranených. Úrady varujú pred zosuvmi pôdy

Počet mŕtvych, ktoré spôsobilo pondelkové zemetrasenie v Japonsku, sa zvýšil na 62 ľudí. Uviedli to v stredu ráno agentúry AFP a Kjódó. Pátracie akcie ďalej pokračujú. Najpostihnutejšia je prefektúra Išikawa v centrálnom Japonsku, na ktorú pripadajú všetky oznámené obete.

02.01.2024 06:51 , aktualizované: 03.01.2024 07:11
japonsko Foto:
Ľudia prechádzajú okolo zničeného trhoviska spáleného požiarom po zemetrasení v meste Wadžima, prefektúra Ikišawa v Japonsku v utorok 2. januára 2024.
debata

Podľa informácií, ktoré poskytol agentúre AFP nemenovaný predstaviteľ miestnych úradov, je v prefektúre Išikawa vyše 300 zranených, z ktorých 20 je vo vážnom stave.

Podľa agentúry Kjódó presný rozsah škôd v meste Wadžima, ktoré patria k najhoršie postihnutým zemetraseniam, nie je stále presne známy. Úrady dostali informácie o osobách, ktoré sa stále nachádzajú v domoch, ktoré zničilo zemetrasenie či následné požiare. V oblasti pokračujú pátracie a záchranné akcie, niektoré miesta v prefektúre nie sú dostupné po pozemnej ceste.

Podľa meteorológov by vo štvrtok v oblasti, ktorú zemetrasenie postihlo najhoršie, malo pršať. Japonská meteorologická služba preto vyhlásila varovanie pred zosuvmi pôdy.

Región pri prefektúre Išikawa v pondelok zasiahlo zemetrasenie o sile 7,6 stupňa, po ktorom úrady pôvodne varovali, že pobrežie môže ohroziť až päťmetrová vlna cunami, nakoniec boli hlásené zhruba metrové vlny. Všetky varovania pred cunami boli podľa Reuters nakoniec zrušené. Oblasť však od pondelka zasiahlo najmenej ďalších 150 otrasov.

Japonský premiér Fumio Kišida v utorok oznámil, že do oblasti vyslali na pomoc záchranárom aj 1000 vojakov. „Záchrana životov je našou prioritou, pričom bojujeme s časom… Je potrebné okamžite zachrániť ľudí, ktorí uviazli v (zrútených) domoch,“ povedal premiér. Ochotu poskytnúť Japonsku pomoc deklaroval v súvislosti so zemetrasením aj americký prezident Joe Biden.

Prežili zázrakom

Nobuko Sugimoriová, sedemdesiatšty­riročná obyvateľka mesta Nanao v prefektúre Išikawa, agentúre Reuters povedala, že nikdy také zemetrasenie nezažila. „Snažila som sa držať televíziu, aby sa neprevrátila, ale ani ja sama som nedokázala stáť pevne na nohách,“ uviedla Sugimoriová zo svojho domu, v ktorom ostala po pondelkových otrasoch veľká puklina v stene a pohádzaný nábytok.

Naproti cez ulicu bolo vidieť auto roztlačené pod zrútenou budovou, ktorej obyvatelia ako zázrakom otrasy prežili. Sedemdesiattriročná Fudžiko Uenová uviedla, že sa v jej dome zišlo na oslavu Nového roka takmer 20 ľudí, nikto ale pri zemetrasení neutrpel zranenia.

Jadrové elektrárne v oblasti zatiaľ podľa úradov fungujú normálne. V roku 2011 zemetrasenie a cunami výrazne poškodili japonskú jadrovú elektráreň Fukušima, čo viedlo k jednej z najhorších jadrových havárií histórie.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf Čítajte viac Japonsko zasiahlo silné zemetrasenie, chvelo sa aj Tokio
debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #zemetrasenie