Haarec: Izraelskí činitelia majú obavu, že by pre Gazu mohli čeliť obvineniu z genocídy

Niektorí izraelskí činitelia majú podľa serveru denníka Haarec obavu z toho, že by Medzinárodný súdny dvor (ICJ) mohol Izrael obviniť z genocídy v Pásme Gazy. Na ICJ sa kvôli izraelskému vojenskému postupu v Gaze, kde už zomrelo okolo 22-tisíc Palestínčanov, koncom minulého roka obrátila Juhoafrická republika, podľa ktorej by sa Izrael mal zodpovedať práve z genocídy.

02.01.2024 07:42 , aktualizované: 15:23
gaza Foto: ,
Palestínčania vysídlení v dôsledku izraelského bombardovania Pásma Gazy varia v provizórnom stanovom tábore v oblasti Muwasi v nedeľu 31. decembra 2023.
debata (83)

Haarec v článku píše o obavách bezpečnostných činiteľov a prokuratúry a informuje o vysoko postavenom izraelskom právnom expertovi, ktorý v uplynulých dňoch varoval najvyššie vedenie izraelskej armády pred „reálnym nebezpečenstvom, že súd vydá príkaz vyzývajúci Izrael na zastavenie paľby“. Izrael by podľa odborníka bol takýmto rozhodnutím viazaný.

Ak by takto súd rozhodol, panuje podľa denníka obava, že by to viedlo k izolácii Izraela a napríklad aj sankciám voči nemu či bojkotu izraelských firiem.

USS Gerald R. Ford Čítajte viac Lietadlová loď USS Gerald R. Ford sa z Blízkeho východu vracia do USA

Juhoafrická republika vo svojom podaní Medzinárodnému súdnemu dvoru tvrdí, že Izrael v Gaze pácha genocídu a netrestá osoby, ktoré ku genocíde podnecujú. Je tiež presvedčená, že sa Izrael dopúšťa vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

Izrael, ktorý masívnou vojenskou operáciou reaguje na októbrový útok palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, ktorý si v Izraeli vyžiadal okolo 1200 mŕtvych, to popiera a tvrdí, že dodržiava medzinárodné právo. Kritiky kvôli vysokému počtu civilných obetí či tomu, že na začiatku vojny Gazu úplne odrezal od dodávok vody, potravín či liekov, sa mu ale opakovane dostáva aj od medzinárodných organizácií a spojencov.

Potrebné sú dve veci

Expertka na medzinárodné právo z Haifskej univerzity Shelly Aviv Jeini je presvedčená o tom, že juhoafrickú sťažnosť nemožno brať na ľahkú váhu. Na preukázanie zločinu genocídy je podľa nej potreba dvoch vecí – jednak dokázať zámer vyhladiť určitú skupinu ľudí a jednak ukázať na konkrétne činy, ktoré tento cieľ napĺňajú.

Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

Podotýka, že podľa Juhoafrickej republiky prvý bod dokladajú vyjadrenia vysoko postavených izraelských činiteľov a verejná atmosféra v Izraeli, kde niektorí hovoria o vymazaní Gazy z mapy alebo jej zrovnaní so zemou. Na druhý bod potom podľa africkej krajiny ukazujú rozsiahle škody spôsobené civilistom v Gaze či hlad, ktorým trpia.

Ďalší právnický expert Eliav Lieblich z univerzity v Tel Avive sa domnieva, že niektoré extrémistické vyjadrenia vysoko postavených izraelských činiteľov skutočne môžu byť považované za dôkaz zámeru ublížiť civilným obyvateľom Gazy. Zároveň by podľa neho ale pre Juhoafrickú republiku bolo zložité dokázať, že existuje priama súvislosť medzi vyjadreniami niektorých politikov a vojenskými akciami izraelskej armády. „Ale tieto nezodpovedné vyhlásenia o vymazaní Gazy budú vyžadovať, aby Izrael vysvetlil, prečo takýto zámer nemá,“ myslí si.

Medzinárodný súdny dvor sídli v haagskom Paláci mieru v Holandsku a je jedným zo šiestich hlavných orgánov OSN. Jeho hlavnou úlohou je riešiť spory medzi štátmi a podávať posudky o právnych otázkach na žiadosť oprávnených orgánov. Súd sa zaoberá napríklad početnými územnými spormi, v posledných rokoch ale aj otázkami genocídy. Rozsudky ICJ sú konečné a nemožno sa proti nim odvolať, súd ale zároveň nemá žiadne právomoci, ako štáty donútiť, aby sa jeho rozhodnutím riadili.

Izrael, Palestína, Pásmo Gazy Čítajte viac Vojna v Gaze patrí k najničivejším. Izrael použil 29-tisíc bômb a zničil 70 % domov

Izraelská armáda v utorok oznámila, že začala vyšetrovať vojaka, ktorý je podozrivý zo zabitia Palestínčana zadržaného v Pásme Gazy.

„Terorista bol odovzdaný pod dohľad istého vojaka, ktorý ho údajne na základe podozrenia zastrelil. Na základe predbežných informácií sa začalo vyšetrovanie vojenskej polície s cieľom preskúmať okolnosti streľby,“ uviedla armáda vo vyhlásení k nedeľňajšiemu incidentu zaslanom agentúre AFP.

Od začiatku vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy v októbri minulého roka zadržala izraelská armáda už stovky Palestínčanov. Hamas v decembri vyzval na začatie medzinárodného vyšetrovania „hromadných popráv“ desiatok obyvateľov Pásma Gazy. Izraelská armáda vtedy uviedla, že o žiadnom takomto zabíjaní nevie.

Výzva zo strany militantného hnutia prišla po tom, čo Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) informoval, že dostal „znepokojujúce“ správy o tom, že izraelskí vojaci v Gaze „hromadne zabili“ najmenej 11 neozbrojených Palestínčanov.

Izraelské sily v decembri nedopatrením zastrelili troch izraelských rukojemníkov. Podľa údajov armády najmenej 18 vojakov zahynulo pri paľbe do vlastných radov.

Izraelské médiá tiež informovali, že niekoľko Palestínčanov v priebehu posledných týždňov zomrelo vo väzbe. Ľudskoprávne organizácie začiatkom decembra kritizovali armádu po tom, čo izraelská televízia odvysielala zábery zachytávajúce desiatky palestínskych mužov na ulici v meste Gaza vyzlečených do spodnej bielizne.

Izraelskí vojaci / Armáda / Tank / Čítajte viac Izraelská armáda suspendovala vojakov za správanie pri zadržaných Palestínčanoch. Video má milióny videní
83 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Pásmo Gazy #genocída #Medzinárodný súdny dvor