Srbsko zverejnilo oficiálne výsledky volieb, Vučičova strana má jasný náskok

Volebná komisia v Srbsku v stredu zverejnila oficiálne výsledky parlamentných a samosprávnych volieb zo 17. decembra.

03.01.2024 13:40 , aktualizované: 13:58
debata (32)

Víťazom parlamentných volieb sa stala vládnuca Srbská pokroková strana (SNS) prezidenta Aleksandara Vučiča so ziskom 46,75 percenta hlasov pred proeurópskym opozičným zoskupením Srbsko proti násiliu (SPN) s 23,66 percenta hlasov.

Stúpenci srbskej opozície protestujú v...
Príslušníci poriadkovej polície neďaleko sídla...
+2Muž hádže vajce na budovu volebnej komisie...

Volebná komisia výsledky volieb nekomentovala, zverejnila iba aktualizované údaje, v ktorých sú zahrnuté hlasy zo všetkých volebných okrskov.

Doterajšie predbežné výsledky volieb vyvolali v Srbsku vlnu protestov. Výsledky spochybňuje aj SPN a Európsku úniu žiada, aby zabezpečila nezávislé prešetrenie hlasovania. Opozícia okrem iného tvrdí, že do Srbska na hlasovanie niekto zvážal autobusmi etnických Srbov zo susednej Bosny a Hercegoviny. Zahraniční pozorovatelia poukazovali na kupovanie hlasov.

Srbsko, študenti, demonštrácia, Belehrad, srbské voľby Čítajte aj Študenti v Srbsku začali blokádu Belehradu, protestujú proti výsledkom volieb

Vučič v utorok odmietol akékoľvek vyšetrovanie zo zahraničia s tým, že voľby „sú záležitosťou (srbských) štátnych inštitúcií“.

Počas uplynulých dní sa voľby zopakovali v troch desiatkach okrskov, najmä na vidieku, kde podľa Republikovej volebnej komisie nebolo možné jednoznačne určiť výsledky. Opozícia toto hlasovanie bojkotovala, takže vučičovci jednoznačne dominovali – v jednom z okrskov dostali až takmer 85 percent hlasov.

Belehrad / Srbsko / Čítajte aj Srbi vyšli do ulíc, v Belehrade to vrie. Ľudia útočili na radnicu, desiatky osôb polícia zadržala

Najintenzívnejšie protesty sa v Belehrade odohrali na Štedrý deň. Demonštranti sa pokúsili vniknúť do budovy mestského úradu, porozbíjali na nej dvere a okná. Viac než 30 z nich polícia zadržala, niektorí sa ešte nachádzajú vo väzbe.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #výsledky volieb #Aleksandar Vučič