Hizballáh z Libanonu útočil na izraelské pozície

Iránom podporované militantné hnutie Hizballáh v stredu uskutočnilo najmenej tri útoky na izraelské pozície v blízkosti hraníc s Libanonom. Izrael v reakcii ostreľoval územia na juhu Libanonu. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

03.01.2024 18:19
Libanon Izrael Foto: ,
Libanončania vedľa ruín domu zničeného počas izraelských náletov v centre mesta Bint Džabajl na juhu Libanonu 26. decembra 2023.
debata (2)

Izraelská armáda oznámila, že zaznamenala niekoľko rakiet odpálených z Libanonu smerom na izraelské ciele. V reakcii ostreľovala miesta, odkiaľ boli rakety vypálené. Podľa svojich vyjadrení takisto útočila na teroristov v Libanone a teroristickú infraštruktúru Hizballáhu.

Hnutie Hizballáh potvrdilo, že zaútočilo na niekoľko izraelských pozícii neďaleko hraníc s Libanonom a vyjadrilo zármutok nad stratou dvoch svojich členov. Od vypuknutia konfliktu v Pásme Gazy 7. októbra minulého roka prišlo o život už 142 bojovníkov Hizballáhu.

bejrút, hamas, libanon Čítajte viac Zomrel druhý najvyššie postavený člen Hamasu. Izrael zaútočil dronmi na predmestí Bejrútu

Pri utorkovom útoku na predmestí Bejrútu, ktorý je pripisovaný Izraelu, zomrel zástupca šéfa hnutia Hamas Sálih Árúrí. Jeho smrť by mohla vystupňovať konflikt v Pásme Gazy. Hizballáh vyhlásil, že zabitie Árúriho nezostane bez trestu.

Iránsky minister obrany Mohammad Rezá Aštijání v stredu povedal, že táto smrť bude mať s istotou dôsledky a obvinil Spojené štáty zo stupňovania napätia.

Izrael pravidelne útočí na pozície libanonského šiitského hnutia Hizballáh pozdĺž svojich hraníc. Útok, pri ktorom zomrel Árúrí, bol však prvým od začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy, ktorého cieľom bolo libanonské hlavné mesto.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán #Libanon #Hizballáh #útok na Izrael