Zomrel druhý najvyššie postavený člen Hamasu. Izrael zaútočil dronmi na predmestí Bejrútu

Zástupca šéfa politického krídla hnutia Hamas a vedúci predstaviteľ tejto radikálnej palestínskej skupiny v Libanone Sálih Arúrí zahynul v utorok pri izraelskom vzdušnom údere na predmestí Bejrútu. Informovali o tom svetové tlačové agentúry a správu potvrdil samotný Hamas. Izraelská armáda uviedla, že správy zahraničných médií nekomentuje.

02.01.2024 18:57 , aktualizované: 23:20
bejrút, hamas, libanon Foto: ,
Po explózii spôsobenej dronovým útokom na južnom bejrútskom predmestí Dahíja zomreli štyria ľudia vrátane zástupcu šéfa Hamasu. 2.1.2024
debata (20)

Libanonský premiér Nadžíb Miíkátí útok odsúdil ako „ďalší izraelský zločin“ a Bejrút plánuje podať sťažnosť na Bezpečnostnú radu OSN. Za „teroristický čin“ označil útok vodca Hamasu Ismaíl Haníja.

„Mučenícka smrť podpredsedu politbyra Hamasu, šejka Sáliha Arúrího, pri sionistickom údere v Bejrúte,“ uviedlo hnutie Hamas vo vyhlásení, ktoré odvysielal jeho oficiálny kanál Aksá TV a ďalšie médiá. Pri útoku prišli o život tiež dvaja velitelia ozbrojeného krídla Hamasu, brigád Kasám, uviedla stanica Aksá TV.

Libanonská štátna tlačová agentúra oznámila, že pri explózii bytového domu spôsobenej dronom na južnom bejrútskom predmestí Dahíja zomrelo celkovo šesť ľudí. Táto štvrť je podľa Reuters známou baštou libanonského islamistického hnutia Hizballáh, podporovaného Iránom a napojeného na Hamas. Podľa libanonskej agentúry sa v zasiahnutej budove v čase útoku „konalo stretnutie palestínskych skupín“.

Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

Izrael sa k útoku neprihlásil

Ak za útokom stojí skutočne Izrael, mohlo by to znamenať výraznú eskaláciu blízkovýchodného konfliktu, upozornila agentúra AP. Líder Hizballáhu Hasan Nasralláh sľúbil, že skupina sa bude mstiť za akýkoľvek izraelský útok na palestínskych predstaviteľov v Libanone. Agentúra AFP píše, že od vypuknutia vojny v Pásme Gazy je to prvýkrát, čo Izrael zaútočil na libanonské hlavné mesto; doteraz sa údery obmedzovali na juh krajiny v reakcii na cezhraničné ostreľovanie obcí na severe Izraela ozbrojenci Hizballáhu.

Libanonský premiér Míkátí uviedol, že „tento nový izraelský zločin si kladie za cieľ vtiahnuť Libanon do novej fázy konfrontácie“ s Izraelom. Mikátího úrad potom oznámil, že premiér požiadal ministerstvo zahraničia, aby predložilo Bezpečnostnej rade OSN sťažnosť na „nehorázny“ útok na predmestí Bejrútu a na všetky „nové izraelské porušenia libanonskej zvrchovanosti“.

Poradca izraelského premiéra Benjamina Netanjahua Mark Regev v rozhovore pre televíznu stanicu MSNBC pripomenul, že Izrael sa k útoku neprihlásil, ale zdôraznil: „Nech už to urobil ktokoľvek, jedno musí byť jasné: toto nebol útok na libanonský štát. Nech to urobil ktokoľvek, vykonal chirurgický úder proti vedeniu Hamasu. “

Izrael, Palestína, Pásmo Gazy Čítajte viac Vojna v Gaze patrí k najničivejším. Izrael použil 29-tisíc bômb a zničil 70 % domov

Izrael si vytýčil za cieľ hnutie Hamas úplne zničiť; vedie proti nemu vojnu v Pásme Gazy v odvete za jeho krvavé útoky zo 7. októbra, pri ktorých prišlo o život na 1 200 ľudí a ďalších asi 240 bolo unesených. Niektorí izraelskí politici už skôr vyhlásili, že Izrael bude prenasledovať a likvidovať lídrov Hamasu nielen na palestínskych územiach, ale aj kdekoľvek v zahraničí.

Radikálne skupiny sľubujú pomstu

Vodca Hamasu Haníja v televíznom vystúpení vyhlásil, že zavraždenie Arúrího je „teroristickým činom“, porušením libanonskej zvrchovanosti a ďalším prehĺbením nepriateľstva Izraela voči Palestínčanom.

Libanonské hnutie Hizballáh reagovalo vyhlásením, podľa ktorého zavraždenie vysokopostavených činiteľov Hamasu v Bejrúte je „vážnym útokom na Libanon“, ktorý sa nezaobíde bez reakcie alebo trestu, a „nebezpečným vývojom vo vojne“.

Islamský džihád, ďalšia radikálna palestínska organizácia pôsobiaca najmä v Pásme Gazy, sľúbil pomstu a uviedol, že „tento zločin nezostane nepotrestaný a odpor bude pokračovať až do odstránenia okupácie“. Irán vyhlásil, že smrť Arúrího ešte viac povzbudí boj proti Izraelu; jemenské povstalecké hnutie Húsíovcov, ktoré Irán tiež podporuje, vyjadrilo sústrasť.

izrael, palestína, hamas Čítajte viac NYT: Izraelská armáda nemala žiadny plán, bola dezorientovaná. Medzitým Hamas vraždil a unášal civilistov

V Ramalláhu, ktorý je de facto hlavným mestom okupovaného Západného brehu Jordánu, vyrazili do ulíc stovky Palestínčanov, ktorí sa dožadovali pomsty.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari uviedol, že ozbrojené sily Izraela majú vysokú pohotovosť a sú pripravené na všetky možné scenáre. Na otázku novinára ohľadom zabitia Arúrího hovorca iba povedal, že armáda sa sústredí na porážku Hamasu. Izrael sa k podobným útokom tradične nevyjadruje.

Arúrí bol významným predstaviteľom politického krídla Hamasu a tiež jedným zo zakladateľov jeho vojenského krídla, brigád Kasám, ktoré sa 7. októbra podieľali na brutálnom vpáde na územie južného Izraela. Zároveň bol považovaný za vodcu vojenského krídla Hamasu na okupovanom Západnom brehu Jordánu a hlavného strýka tamojšieho ozbrojeného odporu, poznamenal spravodajský server The Times of Israel.

Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra
Video
Zdroj: IDF

V poslednom čase Arúrí pobýval v Libanone aj v Katare, ktorý sa snaží o sprostredkovanie rozhovorov medzi Izraelom a Hamásom vrátane vyjednávaní o prepustení rukojemníkov unesených 7. októbra do Pásma Gazy. Spojené štáty, ktoré ako väčšina západných krajín označujú Hamas za teroristickú skupinu, vlani vypísali odmenu päť miliónov dolárov za informácie vedúce k jeho dopadeniu.

„Očakávam mučenícku smrť a myslím, že už som žil príliš dlho,“ povedal Arúrí v auguste, keď vyzýval Palestínčanov počas eskalácie násilia na Západnom brehu, aby sa chopili zbraní.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Hamas #Libanon #Bejrút #útok na Izrael