Čína zverejnila nové snímky svojej lietadlovej lode. Má najmodernejší katapultovací systém

Čínske štátne médiá zverejnili nové snímky najmodernejšej lietadlovej lode vrátane štartovacích dráh novej generácie. Informuje o tom agentúra Reuters.

03.01.2024 23:36
debata (1)

Lietadlová loď Fu-ťien bola kompletne navrhnutá a postavená v Číne, verejnosti ju prvýkrát ukázali v júni 2022. Je väčšia a technologicky vyspelejšia ako lietadlové lode Šan-tung, uvedená do prevádzky v roku 2019, a Liao-ning, ktorú Čína kúpila „z druhej ruky“ od Ukrajiny v roku 1998 a zrekonštruovala ju vo svojich lodeniciach.

Štátna televízna stanica v utorok neskoro večer miestneho času zverejnila zábery, ako je Fu-ťien ťahaná menším plavidlom. Na palube sú viditeľné všetky tri pásy elektromagnetického katapultovacieho systému.

Spustenie tretej čínskej lietadlovej lode Fu-ťien na vodu
Video
Jún 2022 / Zdroj: Čínske ministerstvo obrany

„V novom roku využijeme každú minútu, budeme pracovať s odhodlaním a usilovať sa o čo najskoršiu bojovú pripravenosť,“ uviedol jeden z dôstojníkov lode Fu-ťien.

Loď pred námornými skúškami vykonáva testy vrátane kotvenia. V novembri sa začali aj skúšky elektromagnetického katapultovacieho systému, uviedol denník Global Times.

Okrem amerických lietadlových lodí s jadrovým pohonom triedy Gerald R. Ford bude Fu-ťien jedinou lietadlovou loďou vybavenou najnovším elektromagnetickým leteckým katapultom EMALS.

Čínska verzia EMALS-u umožní štart pre viac druhov lietadiel ako katapultovacie systémy na Šan-tungu alebo Liao-ningu. Bude tiež spoľahlivejšia a energeticky úspornejšia.

Čínsky prezident Si Ťin-pching opakovane vyzýva na zvýšenie bojovej pripravenosti a technologického pokroku pred 100. výročím založenia Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády (ČĽOA) v roku 2027. Niektorí vysokopostavení americkí vojenskí predstavitelia sa obávajú, že Čína môže do tohto roku začať s vojenským obsadením Taiwanu.

Na Taiwane 13. januára budú prezidentské a parlamentné voľby. Jeho predstavitelia tvrdia, že Čína pokračuje v každodenných vojenských aktivitách v Taiwanskom prielive a v okolí demokraticky spravovaného ostrova.

loď, čína Čítajte viac Čína v čase stúpajúceho napätia spustila na vodu svoju tretiu lietadlovú loď
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #lietadlová loď