Žehnanie homosexuálnym párom musí byť veľmi stručné, určil Vatikán

Žehnanie homosexuálnym párom a párom žijúcim mimo manželstva môže trvať len niekoľko málo sekúnd a nesmie sa uskutočniť pred oltárom. Dnes to uviedol Vatikán, ktorý tak spresnil svoj decembrový dokument Fiducia Supplicans, v ktorom tieto žehnania povolil. Podľa agentúry Reuters je dnešný dokument snahou upokojiť tú časť katolíckej cirkvi, ktorá prijala decembrový krok s nevôľou.

04.01.2024 16:30
debata (19)

Už v decembri Vatikán uvádzal, že žehnanie párom, ktoré žijú mimo cirkevného manželstva, sa nesmie podobať svadbe a že akt neznamená, že katolícka cirkev tento spôsob spolužitia schvaľuje.

Pápež prichádza medzi ľudí v Šaštíne
Video

Dnes Vatikán objasnil niektoré konkrétne aspekty aktu žehnania. Podľa tlačového vyhlásenia, o ktorom referujú vatikánske médiá, by malo byť žehnanie veľmi stručné a trvať maximálne niekoľko sekúnd. Podľa pokynov Vatikánu sa tieto žehlenia nemajú konať pred oltárom či na inom významnom mieste v kostole. Vatikán ďalej uviedol, že žehnanie párom mimo katolíckeho manželstva nemá mať formu obradu.

Pápež František Čítajte aj Katolícki kňazi môžu žehnať homosexuálnym párom, rozhodol Vatikán

Podľa agentúry Reuters je dnešné vyhlásenie reakciou Vatikánu na nesúhlasné stanoviská, ktoré zazneli od cirkevných hodnostárov po vydaní dokumentu Fiducia Supplicans. Odmietavé stanoviská zazneli napríklad z niektorých afrických štátov, z Poľska či Kazachstanu. V reakcii na vyjadrenie niektorých biskupov a biskupských konferencií však Vatikán tvrdí, že dokument Fiducia Supplicans nie je kacírsky ani nie je v rozpore s katolíckou cirkvou.

Pápež František Čítajte aj Pápež vyzval kňazov, aby boli otvorení zmenám a odolávali skostnatenej ideológii

Vatikán v dnešnom vyhlásení uvádza, že biskupi môžu akt žehnania prispôsobiť miestnym zvykom a situáciám. Nerozumne môžu žehnania pôsobiť napríklad v afrických krajinách, kde je homosexualita trestaná väzením či smrťou. Zvyčajne by ale postoj biskupov nemal spočívať v „úplnom odopretí“ žehnania párom mimo katolíckeho manželstva.

Dokument Fiducia Supplicans však nemení základné stanovisko katolíckej cirkvi, ktoré naďalej považuje manželstvo za „výlučný, stabilný a nerozlučiteľný zväzok medzi mužom a ženou“. Decembrový dokument však podľa agentúry AP mení postoj Vatikánu z roku 2021, ktorý odmietal žehnať homosexuálnym párom, ktoré niektorí kňazi už vykonávali.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #homosexuálne páry #LGBTI+