Izraelský minister obrany načrtol plány na novú fázu vojny v Pásme Gazy

Izraelský minister obrany Joav Galant vo štvrtok načrtol plány Izraela na ďalšiu fázu vojny proti palestínskemu hnutiu Hamas v Gaze, ktorá by sa mala vyznačovať cielenejším postupom v severnej časti tejto úzkej pobrežnej oblasti a ďalším prenasledovaním lídrov radikálnej skupiny na juhu.

04.01.2024 22:14
Izrael Palestínčania Hamas armáda Gaza Foto: ,
Konvoj izraelských vojenských vozidiel sa pohybuje v pásme Gazy neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy, na juhu Izraela 4. januára 2024.
debata (1)

Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej Izrael už začal čiastočne sťahovať svoje sily z Pásma Gazy, aby umožnil tisíckam rezervistov návrat do civilného zamestnania. Zároveň tým reaguje na silnejúci tlak medzinárodného spoločenstva na čele so Spojenými štátmi, ktoré žiadajú prechod k menej intenzívnym bojovým operáciám.

„V severnej oblasti Pásma Gazy prejdeme na novú koncepciu bojov v súlade s vojenskými úspechmi v teréne,“ uviedol Galantov úrad vo vyhlásení, ktoré predstavuje hlavné princípy ministrovej predstavy o ďalších fázach vojny.

bejrút, hamas, libanon Čítajte viac Zomrel druhý najvyššie postavený člen Hamasu. Izrael zaútočil dronmi na predmestí Bejrútu

Minister v správe uviedol, že operácie na severe pásma budú zahŕňať razie, búranie tunelov, cielené letecké a pozemné údery a akcie osobitných jednotiek. Na juhu, kde teraz prebýva väčšina z celkových 2,3 milióna obyvateľov obliehaného pásma, často v stanoch a provizórnych prístreškoch, bude armáda pokračovať v pozemnej operácii v snahe o likvidáciu veliteľov Hamasu a oslobodenie rukojemníkov.

„(Operácia) bude pokračovať tak dlho, ako to bude považované za nevyhnutné,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Po vojne už Hamas nebude Pásmo Gazy ovládať a Izrael si vyhradzuje právo na tomto území slobodne operovať, uviedol Galant. Dodal však, že v oblasti nebudú prítomní izraelskí civilisti a spravovať ju budú palestínske úrady.

Izrael, Pásmo Gazy, podzemný tunel, Šifá Čítajte viac Palestínski radikáli mali v najväčšej nemocnici Gazy veliteľstvo aj rukojemníkov

„Obyvatelia Gazy sú Palestínčania, a preto ju budú mať na starosť palestínske orgány pod podmienkou, že nebude dochádzať k nepriateľským akciám alebo hrozbám voči štátu Izrael,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Izrael začal vojenskú ofenzívu v Pásme Gazy v odvete za krvavé útoky Hamasu zo 7. októbra, pri ktorých palestínski ozbrojenci v izraelskom pohraničí povraždili 1 200 ľudí a zhruba 240 odvliekli do Gazy ako rukojemníkov. Následné izraelské bombardovanie a pozemné operácie v Pásme Gazy si odvtedy podľa aktuálnej bilancie palestínskych úradov riadených Hamasom vyžiadali takmer 22 500 životov. Prevažná väčšina obyvateľov pásma bola nútená opustiť svoje domovy, poškodených či úplne zničených bolo podľa niektorých správ 70 percent všetkých budov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy #Gaza #útok na Izrael