Iránsky generál na pohrebe obetí bombového útoku IS sľúbil pomstu: Nájdeme vás

Veliteľ iránskych revolučných gárd na pohrebe obetí stredajšieho dvojitého bombového útoku v meste Kermán prisľúbil, že mŕtvych pomstí, informuje agentúra Reuters.

05.01.2024 09:42
irán, útok Foto: ,
Ľudia utekajú po bombovom útoku v Kermáne v Iráne v stredu 3. januára 2024, pri ktorom zahynuli desiatky ľudí.
debata (4)

K útoku blízko cintorína, kde ide pochovaný iránsky generál Kasom Solejmání, na ktorého Spojené štáty v Bagdade v roku 2020 spáchali atentát pomocou dronu, sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát (IS). O život prišlo podľa úradov asi 84 ľudí, ďalších bezmála 300 ich bolo zranených a niektorí z nich sú vo vážnom stave.

„Nájdeme vás, nech ste kdekoľvek,“ odkázal dnes na pohrebe strojcom útoku veliteľ gárd Hosejn Salámí.

irán kermín obete Čítajte viac K útoku v Iráne, ktorý zabil 84 ľudí, sa prihlásil Islamský štát

Stredajší útok sa odohral presne v deň štvrtého výročia atentátu na Solejmániho v čase, keď sa v Kermáne, asi 820 kilometrov juhovýchodne od iránskeho hlavného mesta Teheránu, konala pietna akcia a na mieste boli davy ľudí.

Islamský štát vo štvrtok uviedol, že dvaja jeho členovia odpálili pásy s výbušninami v dave, ktorý sa zhromaždil pri cintoríne. Jednalo sa zrejme o druhý najtragickejší útok v dejinách Iránu. Pri podpaľačskom útoku na kino v juhoiránskom Abadáne v auguste 1978 zahynuli viac ako štyri stovky ľudí. ​

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #bombový útok #Islamský štát