Katar: Zabitie vodcu Hamasu komplikuje vyjednávania o prepustení rukojemníkov

Predstavitelia Kataru potvrdili, že nedávne zabitie zástupcu šéfa politického krídla radikálneho palestínskeho hnutia Hamas Sáliha Árúrího komplikuje vyjednávania o prepustení rukojemníkov, ktorých komandá palestínskych radikálov pred pred tromi mesiacmi uniesli z Izraela do palestínskeho Pásma Gazy.

07.01.2024 11:42
Sálih Árúrí, hamas Foto:
Muži nesú rakvu s pozostatkami zástupcu šéfa militantného palestínskeho hnutia Hamas Sáliha Árúrího počas pohrebu v Bejrúte vo štvrtok 4. januára 2024.
debata

Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA, ktorá sa odvolala na americký spravodajský web Axios vychádzajúci z vyjadrení nemenovaného katarského predstaviteľa a izraelských zdrojov.

Axios spresnil, že katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání i ďalší predstavitelia rodinným príslušníkom šiestich amerických a izraelských rukojemníkov oznámili, že Árúrího smrť v Bejrúte sťažila dosiahnutie novej dohody týkajúcej sa podmienok prepustenia zadržiavaných.

Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

Katarský premiér však rodinám potvrdil, že on osobne je odhodlaný dosiahnuť novú dohodu o rukojemníkoch.

„Katar si uvedomuje utrpenie zostávajúcich rukojemníkov a ich blízkych,“ ubezpečil v rozhovore pre Axios nemenovaný katarský predstaviteľ.

Izrael vedie vojnu proti Hamasu od 7. októbra – od prieniku palestínskych kománd na juh Izraela, ktoré zabili viac ako 1200 ľudí a zajali a do Pásma Gazy zavliekli takmer 200 rukojemníkov. V rámci dohody medzi izraelskou vládou a Hamasom bolo koncom novembra prepustených 105 rukojemníkov zajatých v Izraeli, ktorý výmenou za to z izraelských väzníc prepustil 240 palestínskych väzňov.

hamas Čítajte viac Izrael tvrdí, že úplne zničil štruktúry Hamasu na severe Pásma Gazy: Padlo 8-tisíc členov

Po veľkej vlne solidarity – ako dôsledku udalostí zo 7. októbra – je teraz Izrael pod silným tlakom medzinárodného spoločenstva kvôli vysokému počtu palestínskych civilistov zabitých vo vojne a kvôli masívnemu ničeniu Pásma Gazy. Podľa zdravotníckych úradov Pásma Gazy – pobrežnej enklávy ovládanej hnutím Hamas – tam doteraz prišlo o život viac ako 22 400 ľudí. Zranenia utrpelo vyše 57 600 osôb.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy #Katar