Záchranárom sa podarilo vyslobodiť piatich ľudí uviaznutých v jaskyni

Skupina šiestich záchranárov v pondelok vyslobodila päticu ľudí, ktorí pre vysokú hladinu vody uviazli v krasovej jaskyni Križna Jama blízko mesta Cerknica na juhozápade Slovinska. Podľa agentúry AP o tom informovali miestne médiá.

07.01.2024 11:59 , aktualizované: 08.01.2024 18:16
jaskyňa cerknica Foto:
Jaskynný systém pri slovinskom meste Cerknica.
debata

Záchranná akcia bola možná v pondelok, keď opadla hladina vody v jaskyni, povedal pre agentúru STA vedúci jaskynnej záchrannej služby Walter Zakrajšek.

Osem kilometrov dlhý jaskynný systém s reťazou smaragdovo sfarbených podzemných jazier je prístupný len na člnoch a pltiach a so sprievodcom.

Počas výstavby diaľnice D1 pri Ružomberku objavili jaskyňu
Video

Traja dospelí návštevníci a ich dvaja sprievodcovia v jaskyni Križna Jama uviazli v sobotu, keď pre silné dažde rýchlo stúpali podzemné vody.

Rozhlasová stanica Radio Slovenija cez víkend informovala, že k piatim uviaznutým sa dostali potápači, ktorí im priniesli stan, ako aj jedlo a oblečenie. Teplota vody vo vnútri jaskyne bola okolo 6 stupňov Celzia.

Uviaznutých ľudí záchranári v pondelok našli na suchom mieste asi dva kilometre vo vnútri jaskyne. Do bezpečia ich potom prepravili na malom člne.

Slovinsko je známe svojimi viac ako 14 000 jaskyňami. Križna Jama je štvrtým najväčším známym podzemným ekosystémom na svete.

demanovska ladova jaskyna Čítajte viac Klimatická zmena poznačila ľadovú výzdobu v jednej zo známych slovenských jaskýň
debata chyba
Viac na túto tému: #jaskyňa #Slovinsko