Austin priznal pochybenie pre tajnosti okolo hospitalizácie. Mlčal aj pred Bidenom

Americký minister obrany Lloyd Austin priznal zodpovednosť za pochybenie, ktorého sa jeho rezort dopustil, keď včas nezverejnil správu o jeho hospitalizácii kvôli komplikáciám po nedávnom lekárskom zákroku.

07.01.2024 15:27
austin Foto: ,
Americký minister obrany Lloyd Austin počas spoločného vyhlásenia s izraelským ministrom obrany Yoavom Gallantom po ich stretnutí o izraelskej vojenskej operácii v Gaze, pondelok 18. decembra 2023.
debata (16)

Podľa medializovaných správ o tom, že Austin je chorý a nemôže vykonávať svoje povinnosti, nevedel ani prezident USA Joe Biden a iní najvyšší predstavitelia Bieleho domu.

Agentúra AFP vo svojej správe z noci na nedeľu pripomenula, že Austina hospitalizovali 1. januára, ale Pentagón so zverejnením príslušnej informácie čakal do piatkového večera.

Až po troch dňoch Bidenovi

Týždenník Politico bolo prvým z niekoľkých médií, ktoré informovali, že Austin bol v nemocnici už tri dni, keď predstavitelia Pentagónu poradcovi Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jakeovi Sullivanovi a ďalším najvyšším predstaviteľom Bieleho domu povedali o hospitalizácii. Sullivan následne informoval prezidenta Bidena.

Lloyd Austin Čítajte viac Pentagón po tajnostiach prehovoril: Ministra Austina hospitalizovali pre komplikácie po operácii

Kongres sa o Austinovej hospitalizácii dozvedel 15 minút pred zverejnením správy o nej v piatok večer, dodal Politico.

Biely dom oficiálne nespresnil, kedy bol Biden informovaný o Austinovej neprítomnosti, ale uviedol, že obaja politici sa v sobotu večer spojili telefonicky. „Prezident plne dôveruje ministrovi Austinovi,“ povedal predstaviteľ Bieleho domu agentúre AFP.

Štyri dni na JIS-ke

Televízia NBC News uviedla, že Austin bol štyri dni na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Top Gun proti Rusku: Dostanú Ukrajinci stíhačky F-16?
Video

Dátum ukončenia jeho hospitalizácie v Národnom vojenskom lekárskom stredisku Waltera Reeda zatiaľ nie je stanovený, ozrejmil hovorca ministerstva obrany. Spresnil, že Austin v piatok večer už pokračoval v „plnom plnení povinností“ ministra obrany.

Austin vo vyhlásení, v ktorom priznal svoje pochybenie, avizoval, že do Pentagónu sa vráti čoskoro.

Hospitalizácia ministra Austina prichádza v čase rastúceho napätia na Blízkom východe vyvolaného vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas. AFP v tejto súvislosti spomenula útoky jemenských ozbrojených formácií podporovaných Iránom na obchodné lode v Červenom mori i dronové a raketové útoky na americké jednotky v Iraku a Sýrii.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Pentagon #Lloyd Austin #prezident Joe Biden