Pápež 'sa obul' do Moskvy a označil ju za vinníka vojny. Vojnové zločiny musia skončiť, odkázal

Pápež František vyzval v pondelok na ukončenie útokov na civilistov v konfliktoch vo svete, vrátane Ukrajiny a palestínskeho Pásma Gazy. Zdôraznil, že takéto útoky sú vojnovými zločinmi.

08.01.2024 12:39
debata (63)

„Novodobé vojny neprebiehajú iba na vymedzených bojiskách a netýkajú sa len vojakov,“ povedal František počas novoročnej audiencie s členmi diplomatických zborov, akreditovanými vo Svätej stolici.

Ako teroristi. Rusi si šetrili rakety a útočili na civilistov
Video
„Letelo všetko,“ opísal najnovšie masívne dronové a raketové útoky ruských okupantov hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat. V meste Dnipro bola poškodená aj pôrodnica. / Zdroj: Telegram V. Zelenského

„V situácii, keď sa už evidentne nedodržiava rozlišovanie medzi vojenskými a civilnými cieľmi, neexistuje konflikt, ktorý by nejakým spôsobom nepostihoval aj civilné obyvateľstvo. Udalosti na Ukrajine a v Pásme Gazy sú toho jasným dôkazom. Nesmieme zabúdať, že vážne prípady porušovania medzinárodného humanitárneho práva sú vojnovými zločinmi a že ich nestačí len zistiť, je nutné im aj zabrániť,“ povedal pápež.

Brutálny raketový útok v dedine Hroza pri Charkove

VAROVANIE: Niektoré fotografie nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Fotogaléria
Ukrajinskí policajti vo štvrtok 5. októbra 2023...
Obete smrteľného ruského raketového útoku,...
+11Na tejto fotografii, ktorú poskytla tlačová...

„Treba urobiť jedno: medzinárodné spoločenstvo sa musí viac snažiť zabezpečiť a presadiť humanitárne právo, lebo to, ako sa zdá, je jediná cesta k ochrane ľudskej dôstojnosti vo vojnových stavoch. Dokonca aj pri uplatňovaní práva na sebaobranu je nevyhnutné držať sa zásady primeraného použitia sily,“ vysvetlil pápež.

Ukrajina ICC vyšetrovanie súd Medzinárodný súdny dvor Čítajte aj Bývalý vagnerovec bude svedčiť v Haagu. Bol svedkom krvilačných vojnových zločinov aj operácií v roku 2014

František spomenul v prejave menovite „Ruskú federáciu, ktorá vedie rozsiahlu vojnu proti Ukrajine“. Ide o neobvyklý prelom, pretože pápež sa donedávna vyhýbal priamemu menovaniu Moskvy ako vinníka invázie.

Ľudia odstraňujú trosky na mieste ruského...
Zranený obyvateľ po ruskom raketovom útoku v...
+12Pohotovostný personál na mieste ruského...

Pápež tiež vyzval na zákaz „odpornej“ praxe náhradného materstva. „Komercionalizácia“ tehotenstva zaradil na zoznam javov ohrozujúcich ľudskú dôstojnosť. Podľa pápeža musí byť život nenarodeného dieťaťa chránený a nesmie byť „násilne ukončený, ani premenený na predmet obchodovania“.

Pápež František Čítajte aj Pápež kritizoval zbrojársky priemysel a obchod so zbraňami. Vyzval na mier v Gaze i Ukrajine

Náhradné materstvo nazval „maternicou na prenájom“, pričom túto prax niektoré európske krajiny zakázali, napríklad Španielsko a Taliansko. Vatikánske Dikastérium pre náuku viery už jasne vyhlásilo, že homosexuálni rodičia, ktorí sa uchýlia k náhradnému materstvu, môžu dať svoje deti pokrstiť.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #vojnové zločiny #civilné obete #vojna na Ukrajine #útok na Izrael