Indický súd zrušil prepustenie mužov, ktorí znásilnili tehotnú moslimku a zabili jej rodinu

Indický najvyšší súd zrušil predčasné prepustenie z väzenia týkajúce sa 11 mužov hinduistického vyznania, ktorí boli v minulosti odsúdení na doživotie kvôli hromadnému znásilneniu tehotnej moslimskej ženy. Dnes o tom informovala agentúra Reuters. Počas stretov medzi hinduistami a moslimami v štáte Gudžarát v roku 2002 tiež zabili jej príbuzných.

08.01.2024 13:58
debata

Títo muži boli v dave, ktorý zaútočil na rodinu Bilkís Banovej, ktorá bola vtedy v treťom mesiaci tehotenstva. Zabili niekoľko jej príbuzných, vrátane trojročnej dcéry. Ona sama smrti unikla len preto, že sa útočníci domnievali, že je mŕtva. Celkom si nepokoje vtedy vyžiadali viac ako 1000 mŕtvych, najmä moslimov.

Vlna kritiky z celého sveta

Súd mužov poslal v roku 2008 na doživotie do väzenia, ale gudžarátska vláda predvlani nariadila ich prepustenie po tom, čo to okrem iného na základe ich dobrého správania odporučilo vedenie väznice, v ktorej si trest odpykávali. Britská BBC na svojich internetových stránkach uvádza, že ich prepustenie vyvolalo vlnu kritiky z celého sveta, najmä potom, čo sa páchateľom po opustení väzenia dostalo privítanie ako hrdinom a príbuzní im dávali sladkosti a na znamenie rešpektu sa dotýkali ich nôh.

India / znásilnenie / Obesenie / Čítajte viac V Indii popravili štyroch mužov za hromadné znásilnenie a zavraždenie ženy

Podľa dnešného rozsudku najvyššieho súdu nemal štát Gudžarát právomoc také rozhodnutie urobiť, pretože proces s páchateľmi násilností sa konal v susednom štáte Maháraštra a tam tiež boli odsúdení. Súd nariadil, aby sa 11 mužov počas dvoch týždňov vrátilo do väzenia.

Módí sa nikdy neospravedlnil

Útok na Banovú a jej rodinu patril k najhorším zločinom, ktoré Gudžarát zažil v roku 2002 pri násilnostiach medzi hinduistami a moslimami. Vypukli po tom, čo asi 60 hinduistických pútnikov zomrelo pri požiari vlaku. Objavila sa obvinenia, že požiar založili moslimovia, a davy hinduistov sa vydali vykonať odplatu.

zväčšiť Indický premiér Naréndra Módí. Foto: SITA/AP, Alastair Grant
Módí Indický premiér Naréndra Módí.

Súčasný indický premiér Naréndra Módí, ktorý bol vtedy premiérom Gudžarátu, čelil kritike, že neurobil dosť na to, aby krviprelievaniu zabránil. To popiera a nikdy sa v súvislosti s týmito nepokojmi neospravedlnil, uvádza BBC.

debata chyba
Viac na túto tému: #India #moslimovia #znásilnenie #hinduisti