Zemetrasenie v Japonsku má už 168 obetí, 323 ľudí je nezvestných

Počet obetí novoročného zemetrasenia v Japonsku stúpol na 168, ďalších najmenej 323 ľudí je nezvestných. Píše to agentúra AP. Počet nezvestných podľa nej výrazne zvýšili japonské úrady, ktoré predtým informovali o 103 nezvestných. Zranenie utrpelo 565 ľudí a 1390 domov bolo čiastočne alebo úplne zničených. V najzasiahnutejšom mieste, na polostrove Noto v prefektúre Išikawa, platí varovanie pred zosuvmi pôdy, ktorých riziko zvyšuje sneženie.

08.01.2024 16:27
Japonsko zemetrasenie obete bilancia zvýšenie Foto:
Hasiči prehľadávajú zasnežené spadnuté domy v zemetrasením zasiahnutom japonskom meste Suzu v prefektúre Išikawa v pondelok 8. januára 2024.
debata

V Išikawe na pobreží Japonského mora stále pokračuje pátranie po nezvestných, aj keď pravdepodobnosť, že by sa ešte podarilo niekoho nájsť živého, je podľa médií mizivá. Zapojili sa do neho tisíce vojakov, hasičov a policajtov.

Región pred týždňom zasiahlo zemetrasenie o sile 7,6 stupňa, ktoré vyvolalo zhruba metrovú vlnu cunami a spôsobilo viac ako tisíc zosuvov pôdy. V najpostihnu­tejších mestách Wadžima a Suzu navyše zrovnalo so zemou mnoho budov. V každom z nich podľa agentúry AP zomrelo 70 ľudí. Ďalších 18 osôb prišlo o život v meste Anamizu. Ostatné obete pochádzajú z iných miest.

Japonskí meteorológovia varujú, že silné otrasy môžu pokračovať ešte ďalší mesiac. Ich početnosť sa síce postupne znižuje, ale v porovnaní so zemetraseniami z minulosti je naďalej vysoká a presiahla tisícku, píše AP.

Tisíce ľudí, ktorí počas chvíle prišli o strechu nad hlavou, už pociťujú vyčerpanie a žijú v neustálej neistote. Rybári z Wadžimy nemôžu vyraziť na more, pretože majú zničené lode. Kentaro Micomuri, ktorému v tomto turistami skôr vyhľadávanom meste patrí obchodík s potravinami, hovorí, že prespáva s manželkou v aute pred predajňou, aby ju ochránili pred rabovaním. Obchod síce stojí, ale nie je v ňom elektrina, netečie voda. Hovorí, že ho zavrie, pretože si nie je istý, či vo Wadžime bude dosť ľudí. „Neviem, ako Wadžima bude môcť prežiť,“ uviedol.

japonsko Čítajte viac Po piatich dňoch vytiahli zo sutín 90-ročnú Japonku, zemetrasenie má už 126 obetí

Skoro 30 000 ľudí prebýva v školách, posluchárňach a ďalších evakuačných centrách, prespávajú na prechladnutých podlahách. Starosti im robí šírenie infekčných chorôb, pretože pribúda prípadov nákazy covidom-19. Zlepšujú sa dodávky pomoci, a tak sa v niektorých miestach pre evakuovaných začínajú variť teplé jedlá.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #zemetrasenie