Eurokomisia chce viac zapojiť mladých ľudí do rozhodovania o EÚ

Európska komisia chce viac zapojiť mladých ľudí do rozhodovania o EÚ. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bruseli to uviedol podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas, ktorý hodnotil Európsky rok mládeže 2022. Podľa Schinasa je najmä dôležité, aby mladí ľudia využili svoje právo a volili v tohtoročných voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia v júni.

10.01.2024 14:45
debata (13)
Čo si na Ficove zákony chystá eurokomisia?
Video
Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders povedal, že chystané zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a ďalšie úpravy fungovania justičných orgánov sú znepokojujúce a Európska komisie tieto zámery analyzuje. / Zdroj: TV Pravda/EÚ

„Mladí Európania budú mať väčší vplyv na politiku EÚ. V nadväznosti na úspechy Európskeho roka mládeže 2022 dnes komisia oznámila niekoľko krokov, ktoré umožnia mladým ľuďom, aby mali silnejší hlas pri rozhodovaniach, ktoré sa ich týkajú,“ uviedla Európska komisia vo svojom vyhlásení. Komisia chce pri navrhovaní svojich politík viac zohľadňovať potreby mladých ľudí, lepšie ich počúvať, reagovať na ich obavy a podporovať ich.

Kúty / Migrant / Migrácia / Čítajte aj Obmedziť migráciu? Naopak. EÚ potrebuje ročne o milión prisťahovalcov viac, tvrdí eurokomisárka

„Počas Európskeho roka mládeže sa osvedčili aj politické dialógy mladých s eurokomisármi, budeme v nich pokračovať,“ uviedla eurokomisárka pre vzdelanie a mládež Iliana Ivanovová. „Mladí ľudia hrajú obrovskú úlohu pri utváraní dnešnej Európy, sú lídrami zajtrajška a tvorcami zmien dneška,“ dodala.

Počas Európskeho roka mládeže 2022 sa uskutočnilo viac ako 13 000 najrôznej­ších diskusií, okrúhlych stolov či iných podujatí. Aj v organizovaní špecializovaných okrúhlych stolov zameraných na začlenenie mladých ľudí do diania v EÚ chce Európska komisia pokračovať.

Kampaň Európskej komisie proti rodovým stereotypom Čítajte aj Stretnúť v politike ženu, ktorá by nečelila stereotypom, je ťažké, priznáva eurokomisárka Dalliová

Podľa Schinasa je potrebné zapojiť mladých do všetkých politík ÚNIE, konkrétne ale spomenul najmä päť kľúčových oblastí: zdravie a dobré životné podmienky, životné prostredie a zmena klímy, vzdelávanie, medzinárodná spolupráca a európske hodnoty a zamestnanosť. Na obavy mladých ohľadom týchto kľúčových oblastí chce komisia reagovať napríklad aj prostredníctvom novovytvorenej platformy pre pravidelný dialóg s mládežníckymi organizáciami.

Rovnako chce Európska komisia pripraviť „usmernenia pre dobré životné podmienky v školách, ktoré budú zverejnené v roku 2024“, uvádza tlačová správa. Európska únia by sa mala mladým ľuďom priblížiť aj počas Európskeho týždňa mládeže, ktorý sa uskutoční od 12. do 19. apríla

„Nikto nedokáže mladých ľudí mobilizovať viac, ako samotní mladí ľudia,“ poznamenal Schinas. V tejto súvislosti spomenul príklad americkej speváčky Taylor Swiftovej, ktorá vyzvala vlani v septembri mladých Američanov, aby sa registrovali k prezidentským voľbám, čo deň potom urobilo 35 000 ľudí. „Taylor Swiftová koncertuje v máji v Paríži, dúfam, že niečo podobné urobí aj pre mladých Európanov. Dúfam, že niekto z jej mediálneho tímu počúva tú tú konferenciu a odovzdá jej náš odkaz,“ dodal.

Taylor Swiftová, magazín Time Čítajte aj Time: Osobnosťou roka je speváčka Swiftová, v ťažkej dobe je 'zdrojom svetla'
13 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #Európa #Európsky parlament