Izraelské autá prešli niekoľkokrát cez telo Palestínčana zabitého pri razii

Zábery z bezpečnostnej kamery pred domom v meste Túlkarm na okupovanom Západnom brehu Jordánu zachytili, ako vozidlá izraelských bezpečnostných síl opakovane prešli cez telo Palestínčana zastreleného počas razie.

10.01.2024 15:47
debata (35)
Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra
Video
Zdroj: IDF

Izrael sa zatiaľ k záznamu nevyjadril. Izraelská pohraničná polícia v pondelok informovala, že jej komandá podnikli raziu v Túlkarme, aby zatkli hľadaného militanta, a že pri zrážke zabila troch ozbrojených Palestínčanov. Záznam z pondelka zachytáva, ako sa izraelské bezpečnostné sily v noci blížia k domu a strieľajú na skupinu mladých mužov, ktorí vybehnú z domu. Najmenej jeden z nich bol ozbrojený.

Dvaja z mužov po zásahu strelami bez pohnutia ležia, pričom záber z iného uhla zachytáva tretieho postreleného muža. Zábery ďalej ukazujú auto izraelských bezpečnostných síl ako po jednom tele prejde a v určitom bode sa zastaví na mužových nohách.

USA Izrael Gaza vojna Blinken návšteva Čítajte aj Blinken: Hamas môže ukončiť vojnu kapituláciou a prepustením rukojemníkov. Počet mŕtvych civilistov v Pásme Gazy je príliš vysoký

Ďalšie zábery nakrútené neskôr zachytávajú jedno telo premiestnené na okraj cesty, pričom iné auto cúva cez ďalšie telo a potom to urobí ešte dvakrát. Na otázku agentúry Reuters k okolnostima incidentu odkázal hovorca pohraničnej polície na úrad hovorcu izraelskej armády, ktorý sa zatiaľ nevyjadril.

Zábery z inej kamery evidentne nakrútené na začiatku incidentu zachytávajú Palestínčanov vybiehajúcich z domu. Jeden podáva pušku druhému, ktorý je okamžite zastrelený. Záznam ukazuje dvoch mužov na ulici z iného uhla a tretieho muža ležiaceho na príjazdovej ceste k domu.

Izraelskí vojaci na obrnených vozidlách pri...
Izraelskí vojaci na obrnených vozidlách pri...
+5Izraelskí vojaci pri hraniciach s Pásmom Gazy...

Palestínske ministerstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenie odsudzujúce incident, ktorý podľa neho odzrkadľuje „kultúru nenávisti a extrémizmu“.

Brigády z Túlkarmu sú ozbrojená militantná skupina napojená na hnutie Fatah, ktoré vedie Palestínsku samosprávu. Brigády oznámili, že jeden zo zabitých bol ich členom.

Netanjahu Čítajte aj Paranoidný premiér? Netanjahu chce poslať ministrov na detektor a hovorí o epidémii únikov informácií

Mesto Túlkarm patrí k hlavným hraničným priechodom medzi Západným brehom Jordánu a Izraelom. Od spustenia vojny v Gaze tam izraelské bezpečnostné sily podnikli niekoľko razií.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Hamas #západný breh Jordánu #Pásmo Gazy #útok na Izrael #Izrael a Palestína