Paranoidný premiér? Netanjahu chce poslať ministrov na detektor a hovorí o epidémii únikov informácií

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu chce svojich kolegov z vojnového kabinetu podrobiť testom na detektore lži. Detaily z rokovania vlády, vrátane informácií o národnej bezpečnosti, sa totiž podľa ministerského predsedu príliš často dostávajú do médií, napísal server The Times of Israel (ToI).

07.01.2024 21:45
Netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu hovorí počas zasadnutia vlády na ministerstve obrany v Tel Avive, v nedeľu 7. januára 2024.
debata (6)

„Máme tú epidémiu únikov informácií a ja v tom nechcem pokračovať. Nariadil som preto presadenie zákona, podľa ktorého sa každý, kto sa zúčastňuje na zasadnutí kabinetu a rokuje o bezpečnosti, vrátane politických a odborných kruhov, podrobí testu na detektore lži,“ povedal podľa stanice Channel 12 Netanjahu na rokovaní vlády.

Premiérovo vyhlásenie je podľa ToI reakciou na nedávne informácie v médiách o priebehu rokovaní vlády o možnom povojnovom usporiadaní regiónu a Pásma Gazy, v ktorom izraelská armáda už tri mesiace zvádza boje s palestínskym hnutím Hamas. Štvrtkové stretnutie vlády sa skončilo prudkou a hlasnou roztržkou a vzájomným obviňovaním medzi členmi kabinetu a najvyšším vedením armády, píše ToI.

gaza Čítajte viac Zničenie Hamasu, vláda Palestínčanov. Izrael predstavil plán pre Gazu

Hamas prenikol na území Izraela 7. októbra, zabil okolo 1200 ľudí a vyše 200 ich uniesol do Pásma Gazy. Pri izraelskej odvetnej operácii v Pásme Gazy, kde Hamas vládne, podľa tamojších úradov zomrelo vyše 22-tisíc Palestínčanov. Izrael v sobotu oznámil, že dokončil likvidáciu vojenských štruktúr Hamasu na severe Pásma Gazy, ale v ťažení proti hnutiu chce pokračovať.

V snahe o upokojenie situácie v týchto dňoch cestujú po blízkom východe ministri zahraničia USA a Nemecka Antony Blinken a Annalena Baerbocková. ​

George Soros Čítajte viac Niektorí Židia sa spojili proti Sorosovi. Tvrdia, že ubližuje Izraelu
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy #Benjamin Netanjahu #detektor lži