Mobil, ktorý vypadol z poškodeného boeingu, vydržal pád z takmer 5000 metrov

Obyvateľ amerického štátu Oregon našiel na kraji cesty blízko mesta Portland takmer nedotknutý mobilný telefón, ktorý zrejme vypadol z poškodeného boeingu spoločnosti Alaska Airlines, ktorému sa minulý týždeň za letu odtrhla časť trupu.

10.01.2024 16:04
debata (2)

„Prežil bez úhony pád z výšky 16 000 stôp (asi 4900 metrov),“ napísal nálezca Sean Bates na sociálnej sieti X s tým, že prístroj odovzdal americkému Národnému úradu pre bezpečnosť v doprave (NTSB).

Hovorca NTSB viacerým médiám oznámil, že telefón „pravdepodobne“ pochádza z poškodeného lietadla spoločnosti Alaska Airlines. Dodal, že tomuto leteckému prepravcovi bolo zariadenie medzičasom odovzdané.

Boeing v problémoch. Nákladné lietadlo sa zlomilo na dve časti
Video
Boeing 757 spoločnosti DHL, ktorý smeroval z Kostariky do Guatemaly, nenašiel svoj cieľ. Krátko po vzlete piloti zistili problémy s hydraulikou. Kapitán sa po vyhodnotení situácie rozhodol vrátiť na pôvodné letisko Juan Santamaria v Kostarike a núdzovo pristáť. Lietadlo sa po úspešnom dosadnutí na pristávaciu plochu vo finálnych metroch doslova zošmyklo mimo dráhy.

Podľa Batesa bol stále napoly nabitý mobilný telefón prakticky neporušený a bol v letovom režime. To, že zrejme patril niekomu z letu Alaska Airlines, spoznal tak, že na odomknutom displeji sa objavila účtenka za dve batožiny letu tejto spoločnosti. K prístroju bol pripojený utrhnutý nabíjací kábel.

boeing Čítajte aj Dvere, ktoré sa odtrhli z Boeingu počas letu, skončili v záhrade učiteľa Boba

Boeingu 737 Max 9 sa v piatok pri lete z Portlandu do kalifornského Ontaria vo výške necelých 4900 metrov utrhla časť trupu s oknom, ktorá vypĺňa otvor pre núdzový východ. Piloti boli nútení vrátiť sa späť na letisko, nikomu zo 171 cestujúcich a šiestich členov posádky sa nič nestalo. Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) však nariadil dočasne odstaviť približne 170 lietadiel po celom svete z prevádzky.

Odtrhnuté dvere lietadla Boeing 737 MAX 9 našli... Foto: TASR/AP
USA Portland dvere lietadlo Boeing nález vyšetrovanie Odtrhnuté dvere lietadla Boeing 737 MAX 9 našli v záhrade 8. januára 2024 v Portlande.

Utrhnutá časť trupu aj niektoré iné predmety, vrátane ďalšieho mobilu, sa už skôr našli na predmestí Portlandu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #lietadlo #Boeing #Oregon #boeing 737 MAX