Aký je slovenský cestovný pas? Veľmi silný, ale najslabší z okolitých štátov EÚ

Občania Slovenskej republiky môžu využiť voľné cestovanie do 186 krajín. Vyplýva to z celosvetového rebríčka sily cestovných pasov, ktorý pre tento rok zostavila poradenská spoločnosť Henley & Partners.

11.01.2024 10:00
pas, cestovanie, cestovný pas, slovensko,... Foto:
Cestovanie so silným pasom je nielen jednoduchšie, ale aj lacnejšie. Za vystavenie víz si mnohé krajiny pýtajú nemalé poplatky.
debata (39)

„Vytvorila ho na základe údajov Medzinárodného združenia leteckých dopravcov," uviedla televízna stanica CNN.

Vybavujete si doklady? Takto v Bratislave v klientskom centre - reportáž
Video
Zdroj: TV Pravda

Na prvom mieste sa umiestnilo šesť štátov: Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Singapur, Španielsko. Ich občania môžu bez úradných prekážok cestovať až do 194 krajín. Ide o destinácie s bezvízovým stykom, respektíve im na hraniciach automaticky vystavia vstupné vízum.

Cestovní pas / Český pas / Čítajte viac Český pas je "lepší" ako slovenský či austrálsky O druhé miesto sa delia Fíni, Juhokórejčania a Švédi (majú právo voľne cestovať do 193 štátov). Z krajín, ktoré susedia so Slovenskom, najlepšie dopadlo Rakúsko: je na treťom mieste (192 krajín) spolu s Dánskom, Írskom a Holandskom.
Ako si vybaviť pas či nový občiansky?
Video
Vybavujete si pas či občiansky preukaz? Postup je veľmi jednoduchý. / Zdroj: TV Pravda

Česi a Poliaci majú bezproblémový vstup do 189 krajín, Maďari do 188. Slovensku (186) prináleží rovnaká pozícia ako Lotyšsku a Slovinsku.

Štefan Tarkovič Čítajte viac Keby som mal anglický či srbský pas, mal by som väčšiu šancu viesť dobré mužstvo. Keď Slováci prekročia hranice, nepoznajú nás

Ukrajina je na 32. mieste (148). Nie je to skvelé umiestnenie, ale Ukrajincov nepochybne poteší pohľad na Rusov: tí sú až na 51. mieste (119).

Za posledných 10 rokov, odkedy Moskva anektovala Krym a rozpútala násilie na Donbase, sila ruského pasu klesla v rebríčku o 13 pozícií. V roku 2014 ešte figurovala na 38. priečke.

Ukrajinský pas medzitým za desať rokov stúpol zo 60. miesta o 28 priečok. Len za posledný rok pribudli štyri ďalšie krajiny, kam môžu držitelia ukrajinského pasu cestovať bez víz.

Úplne najhoršie skončili Afganci, ktorí sa bez víz dostanú len do 28 štátov. Nad nimi sú Sýrčania (29, tretí najslabší pas vlastnia Iračania (31).

Doklady, klientske centrum, Okresný úrad Trnava Čítajte viac Taký záujem o cestovné pasy nebol 10 rokov. Najsilnejší mesiac prekvapil

Jednoznačne najlepšiu prácu v otváraní dverí do sveta pre svojich občanov vykonali v posledných rokoch Spojené arabské emiráty. Stali sa takpovediac hlavným skokanom vo svete: „Najviac si polepšili spomedzi všetkých štátov za uplynulé desaťročie. Od roku 2014 pridali k bezvízovému styku neuveriteľných 106 destinácií, čo im v tomto roku vynieslo 11. pozíciu," upozornila CNN.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #víza #cestovný pas #vojna na Ukrajine #cestovný doklad