"Veľká hanba, je to mučenie a likvidácia". Rusi vyčítajú Putinovi, že nemajú dodávky tepla

Desaťtisíce Rusov sú v mrazivom počasí bez dodávok tepla a v posledných dňoch čoraz častejšie dávajú verejne najavo svoju frustráciu, napísal v stredu večer portál The Moscow Times. V Podolsku, asi 30 kilometrov od Moskvy, si nemá kvôli havárii v kotolni už niekoľko dní možnosť zakúriť asi 149 000 ľudí, uviedol s odvolaním sa na skoršiu správu ruskej agentúry TASS.

11.01.2024 12:17 , aktualizované: 14:52
debata (252)

„Je to veľká hanba. Nejde kúrenie a teplá voda. Musíme spať v spacákoch,“ povedal portálu miestny občan Jurij. „Nemám slov, aby som popísal, ako veľmi je situácia zlá. Vykurovanie nejde už skoro šesť dní,“ uviedol.

Rasija, Rasija. Putin skanduje s odštiepeneckými lídrami po podpise zmlúv
Video
Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil štyri okupované ukrajinské oblasti za štátne územie Ruska. Následne podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných regiónov Ukrajiny k Rusku. (priamy prenos Prvý kanál ruskej štátnej televízie).

V Moskovskej oblasti, kde leží Podolsk, teploty v uplynulom týždni pritom klesli až k mínus 20 stupňom Celzia. Výpadky dodávok tepla, za ktorými je séria havárií a často alarmujúci stav infraštruktúry, túto zimu postihli napríklad aj obyvateľov Petrohradu, Jekaterinburgu, Voronežskej alebo Rostovskej oblasti či Prímorského kraja na ruskom Ďalekom východe, ale aj ďalších miest naprieč Ruskom.

Počasie / Zima / Oheň / Teplo / Čítajte aj Okolie Moskvy má problém, desaťtisíce Rusov mrznú. Ohrievajú sa pri ohni na uliciach

Obyvatelia dediny Novozavidovskij v Tverskej oblasti sa na nemožnosť kúrenia posťažovali vo videozázname adresovanom ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Situáciu v obci pritom nazvali „likvidáciou obyvateľstva“ a prirovnali ju k podmienkam, v ktorých za druhej svetovej vojny žili ľudia v obliehanom Leningrade. „Prakticky nás ďalej zabíjajú mrazom. Je to svojho druhu mučenie a likvidácia obyvateľstva len 100 kilometrov od Moskvy. Jednoducho mrzneme. Nemáme tu niečo ako boje, ale žijeme ako počas blokády Leningradu,“ uviedla vo videozázname jedna z nespokojných Rusiek.

Podobné video nakrútili tiež obyvateľky mesta Elektrostal pri Moskve. „Vo vnútri v domoch sa byť nedá. Mrzneme!“ skandujú ženy stojace vonku pri ohni.

Silné mrazy spôsobili, že v meste Novosibirsk na ruskej Sibíri praskla časť 50 rokov starého vykurovacieho potrubia. Okolitú oblasť zaplavila voda a bez kúrenia sa ocitlo 237 budov vrátane 104 obytných domov, približne 20 škôl a niekoľkých nemocníc. TASR o tom informuje podľa štvrtkovej správy stanice Rádio Sloboda (RFE/RL).

Obyvatelia dediny Novozavidovskij sa sťažujú... Foto: VKontakte / Podslushano Tver' i Tverskaya oblast'
Obyvatelia dediny Novozavidovskij, Rusi, mráz, Obyvatelia dediny Novozavidovskij sa sťažujú prezidentovi Putinovi, že žijú ako v Leningrade za druhej svetovej vojny.

Postihnuté školy prešli v dôsledku havárie na dištančné, prípadne skrátené vyučovanie. Miestne úrady okolnosti prasknutia potrubia prešetrujú.

putler Čítajte aj Stretnutie s Putinom má podmienky: Nemôžete sa pýtať nepohodlné otázky

K obdobným nehodám došlo v stredu aj v ruských mestách Saratov a Volgograd, kde taktiež došlo k výpadku kúrenia v stovkách budov. RFE/RL pripomína, že v dôsledku havárie v kotolni v meste Klimovsk pri Moskve zo 4. januára došlo k prerušeniu dodávok kúrenia v desiatkach tamojších obytných budov. Vykurovanie sa tam do dnešného dňa nepodarilo plne obnoviť.

RFE/RL približuje, že problémy tohto druhu prichádzajú v čase, keď sa ruský prezident Vladimir Putin uchádza o znovuzvolenie v marcových prezidentských voľbách, pričom sa snaží poukazovať aj na údajne dobrú životnú úroveň ruského obyvateľstva.

252 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Vladimir Putin #Rusi #vojna na Ukrajine