Iránske námorníctvo sa zmocnilo amerického tankera v Ománskom zálive

Iránske vojenské námorníctvo vo štvrtok na základe súdneho príkazu obsadilo ropný tanker v Ománskom zálive, na ktorý predtým vnikli ozbrojení muži.

11.01.2024 15:58
debata (12)

„Námorníctvo Iránskej islamskej republiky sa zmocnilo amerického ropného tankera v Ománskom zálive,“ uviedla iránska štátna tlačová agentúra IRNA. Pripomenula predchádzajúce správy, že na palubu tankera vnikli ozbrojení muži vo vojenských uniformách.

Námorné cvičenie Rusko, Čína, Irán
Video
Spoločné námorné cvičenie armád Ruska, Číny a Iránu. / Zdroj: Ministerstvo obrany RF

Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO) uviedla, že tento incident sa odohral vo vodách medzi Ománom a Iránom v oblasti, cez ktorú prechádzajú lode plaviace sa do a z Hormuzského prielivu. Po tejto trase prúdi jedna pätina celosvetového obchodu s ropou.

Loď bola identifikovaná ako ropný tanker St. Nikolas, predtým nazývaná Suez Rajan. Súkromná spravodajská firma Ambrey uviedla, že na tanker na nalodilo šesť mužov vo vojenských uniformách, ktorí zakryli bezpečnostné kamery.

Na palube tankera sa nachádza 19-členná posádka, 18 Filipíncov a jeden Grék, píše agentúra DPA. Plavidlo nabralo náklad ropy v irackom prístave Basra a smerovalo do Suezského prieplavu a tadiaľ do tureckej provincie Izmir.

čierne more Čítajte aj Tanker na chemické produkty zasiahol dron vypálený z Iránu, hlási Pentagón

Podozrenie z vniknutia na loď ihneď padlo na Irán, pretože tento ropný tanker sa nedávno ocitol v centre sporu medzi islamskou republikou a Spojenými štátmi. Teherán následne obsadenie lode potvrdil.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #námorníctvo #Ománsky záliv #ropný tanker