Stovky poslancov z 28 krajín vyzvali na okamžitý mier v Pásme Gazy

Takmer 400 poslancov parlamentov z 28 krajín vo štvrtok vyzvalo na okamžité prímerie v Pásme Gazy. Sú medzi nimi americká demokratická politička Ilhana Omarová či bývalý líder britských labouristov Jeremy Corbyn.

11.01.2024 16:05
debata (11)

K výzve sa pripojili aj ďalší poslanci zo Spojených štátov a najmä členských štátov Európskej únie, ako aj ďalších krajín – od Kanady cez Ghanu a Čile až po Turecko.

Video izraelskej armády: Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV
Video

„Spájame sa ako zákonodarcovia z celého sveta, aby sme vyzvali na okamžité, multilaterálne prímerie v Izraeli a Palestíne, prepustenie zvyšných rukojemníkov a uľahčenie prísunu humanitárnej pomoci do Gazy,“ uvádza sa vo výzve.

Sídlo medzinárodného súdneho dvora v Haagu Čítajte aj Izrael stojí pred medzinárodným súdom. Čelí obvineniu z genocídy

Poslanci tiež vyzvali vlády vo vlastných krajinách a medzinárodné spoločenstvo, aby dodržiavali medzinárodné právo a snažili sa o vyvodenie zodpovednosti za vážne porušovanie ľudských práv.

Izraelskí vojaci na obrnených vozidlách pri...
Izraelskí vojaci na obrnených vozidlách pri...
+5Izraelskí vojaci pri hraniciach s Pásmom Gazy...

Nemecká politička Sevim Dagdelenová na margo výzvy uviedla, že ide o silný signál v prospech mieru a ukončenia násilia v Gaze. „Je potrebné ukončiť násilie a túto humanitárnu katastrofu. Je to jediný spôsob, ako nájsť cestu von zo špirály násilia a politické riešenie konfliktu,“ dodala.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #mier #Pásmo Gazy #prímerie medzi Izraelom a Hamasom #útok na Izrael