Generál zima udrel na Moskvu. Ako to súvisí s vojnou proti Ukrajine?

Bez ruského plynu a ropy zamrznete, hrozil Európe. Už druhú zimu za sebou za hlavný terč pre svoje rakety a drony určil kritickú energetickú infraštruktúru Ukrajiny. Vladimir Putin, spoliehajúci sa na mýtus, že generál zima vždy bojuje na strane Ruska, má teraz sám problém.

12.01.2024 06:00
APTOPIX Russia Weather Foto: ,
Para stúpa v mrazivom počasí z elektrárne za siluetou sochy sv. Oľgy v Moskve.
debata (208)

Dva mesiace pred voľbami, v ktorých očakáva masívnu podporu a ďalší šesťročný prezidentský mandát, ho občania bombardujú sťažnosťami, že mrznú vo svojich nevykurovaných bytoch. Nepríjemné pre šéfa Kremľa je, že je čoraz viac takých, ktorí začínajú vidieť súvislosť medzi množiacimi sa haváriami spôsobenými dezolátnym stavom bytového fondu i komunálnych služieb a rastúcimi nákladmi na vojnu.

„Ukázalo sa, že siete v okolí hlavného mesta sú také slabé, že (na rozdiel od Kyjeva) nie je potrebné ani bombardovať rozvodne – v mraze samy zhoria,“ napísal na svojom telegramovom účte novinár Dmitrij Koleziov.

Desaťtisíce Rusov sú v mrazivom počasí bez dodávok tepla. Sociálne siete sú zaplavené ich sťažnosťami. „Ľudia v posledných dňoch čoraz častejšie dávajú verejne najavo svoju frustráciu,“ píše portál Moscow Times. V Podoľsku, tridsať kilometrov od Moskvy, pre haváriu kotolne už niekoľko dní trpí v nevykúrených bytoch bezmála 150-tisíc ľudí.

„Je to veľká hanba. Nejde kúrenie a teplá voda. Musíme spať v spacích vakoch,“ povedal pre Moscow Times miestny občan Jurij. „Nemám slov, aby som popísal, ako veľmi je situácia zlá. Vykurovanie nejde už skoro šesť dní,“ uviedol.

Počasie / Zima / Oheň / Teplo / Čítajte viac Okolie Moskvy má problém, desaťtisíce Rusov mrznú. Ohrievajú sa pri ohni na uliciach

V okolí ruskej metropoly pritom praskajú stále ďalšie a ďalšie potrubia. K haváriám došlo od Nového roka vo viac ako dvadsiatich mestách Moskovskej oblasti, informuje spravodajský portál internetového rádia Echo, podľa ktorého dvadsaťstupňový mráz nevydržali potrubia a kotly ani v primoskovských satelitných mestách Dmitrov, Balašicha a Ľubercy. V Chimkách pri Moskve sa pokazila okresná tepláreň. Desiatky domov sú odstavené od tepla. Podľa telegramového kanálu Baza k nehode došlo v dôsledku opotrebovania zariadenia.

„Mrzneme!“ skandujú na virálnom videu obyvatelia Elektrostaľu, ktorí na ulici zapaľujú vatry, aby sa zohriali.

Podľa odborníkov na vine nie je len mrazivé počasie. Napokon, dvadsaťstupňové mrazy v európskych oblastiach Ruska nie sú v zime ničím mimoriadnym. Experti upozorňujú, že skutočný dôvod nesúvisí s teplotnými výkyvmi.

Trestanecká kolónia / IK-3 / Charp / Čítajte viac Navaľného zavreli do Polárneho vlka: Revenant? Mŕtva kobyla by tu za 15 minút zmrzla. Potrebovali by ste slona „Hovorí sa, že k haváriám dochádza v dôsledku chladného počasia, ale to nie je pravda. Priemerné teploty sú teraz len 3–4 stupne pod normálom," poznamenal pre portál Insider nemenovaný energetik, ktorý hlavnú príčinu kalamity vidí v zanedbanej rozvodnej sieti.
Ukrajinci lovia Šáhidy, drony Rusov nesmú preletieť cez obranu
Video

„Hlavnou prioritou ruského štátu teraz nie je oprava alebo obnova schátraných inžinierskych sietí, ale zničenie infraštruktúry susednej krajiny. Druhou prioritou je obnovenie toho, čo sami zničili na okupovaných ukrajinských územiach," povedal pre Rádio Svoboda v zahraničnom exile pôsobiaci ruský ekonomický analytik Maxim Blant.

Obyvatelia dediny Novozavidovskij, Rusi, mráz, Čítajte viac "Veľká hanba, je to mučenie a likvidácia". Rusi vyčítajú Putinovi, že nemajú dodávky tepla

Pri astronomických výdavkoch na vojnu proti Ukrajine v ruskej štátnej pokladnici nie je dosť prostriedkov na obnovu bytového fondu a komunálnych služieb. Vláda pritom naplánovala ďalšie prudké zníženie výdavkov v tejto oblasti – z v prepočte deviatich miliárd eur v tomto roku na necelé štyri miliardy v roku 2026.

Aj ukrajinský vojenský expert Serhij Hrabskyj vidí súvislosť medzi ruskou agresiou a domácimi problémami Moskvy. „Teraz vidíme, ako sa sankcie a nedostatok zdrojov začali prejavovať v každodennom živote Ruska,“ povedal pre portál POLITICO ukrajinský plukovník v zálohe. „Kvôli sankciám a prehnaným vojenským výdavkom Rusko nemá dostatok zdrojov na každoročné kontroly svojho zastaraného bytového sektora a komunálnych služieb. A teraz sme svedkami, ako v snehovej búrke prichádzajú krízy,“ dodal.

Ako teroristi. Rusi si šetrili rakety a útočili na civilistov
Video

Mráz pritom Moskva už druhý rok používa ako obľúbeného spojenca vo svojej dobyvačnej vojne. Minulú zimu ruské útoky poškodili približne 40 percent ukrajinskej energetickej infraštruktúry a aj tento rok spôsobujú rozsiahle výpadky prúdu v celej krajine.

Kremeľskí propagandisti radi hlásajú, že tak ako proti Napoleonovi a Hitlerovi aj teraz bude generál zima bojovať na strane Ruska. Penzionovaný ukrajinský plukovník to však považuje za nereálne rojčenie. „Generál zima je mýtus vytvorený a šírený ruským štátom od 19. storočia. Ako človek, ktorý slúžil v Sovietskej armáde, vám môžem povedať, že príroda nikomu nepraje a ruská armáda nikdy nemala špeciálny výcvik ani nebola pripravená na zimnú vojnu,“ povedal Hrabskyj pre Politico.

208 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #havárie #mrazy #vojna na Ukrajine #havária potrubia