Kríza v Ekvádore pokračuje, situácia je napätá vo väzniciach

Vlna násilia v Ekvádore pokračuje. Niekoľko náloží vybuchlo v hlavnom meste Quito a na východe krajiny pri podpaľačskom útoku zomreli dvaja ľudia, píše agentúra AP. Situácia je naďalej veľmi napätá vo väzniciach, kde väzni zadržiavajú 180 dozorcov a zamestnancov. Vlna násilia vypukla na konci minulého týždňa a prezident Daniel Noboa v krajine vyhlásil stav vnútorného ozbrojeného konfliktu.

11.01.2024 22:54
Ekvádor vtrhnutie ozbrojenci televízia rukojemníci Foto: ,
Policajti evakuujú zamestnancov po tom, čo skupina maskovaných ozbrojených mužov vtrhla do štúdia ekvádorskej verejnoprávnej televízie v najväčšom ekvádorskom meste Guayaquil v utorok 9. januára 2024.
debata

V stredu Quito zasiahlo niekoľko explózií, ktoré spôsobili len menšie škody na majetku. Políciu v ekvádorskej metropole však zamestnali aj viaceré falošné hlásenia o nastražených bombách. Počas podpaľačského útoku na východe krajiny zomreli dvaja ľudia a ďalších deväť utrpelo zranenia. Celkovo od nedele zomrelo 16 ľudí. V najväčšom meste Guayaquil, ktorého prístav kartely využívajú na vývoz kokaínu z Kolumbie a Peru, hliadkujú policajti a vojaci a podľa agentúry AFP je v uliciach nezvyčajne málo ľudí. Školy pozastavili vyučovanie do piatka a mnoho obchodov má zatvorené.

Napätá situácia je naďalej v ekvádorských väzniciach. Podľa vyhlásenia správy väzníc SNAI väzni zadržiavajú 180 dozorcov a zamestnancov, čo je o niekoľko desiatok ľudí viac než v stredu. Ekvádorské väznice, kde na 32 000 väzňov dohliada 2 600 dozorcov, opakovane zažívajú vzbury a zločineckým skupinám sa podľa expertov podarilo preniknúť do policajných štruktúr.

Ekvádor Násilie Stav Výnimočný Čítajte viac EÚ vyjadrila znepokojenie z diania v Ekvádore, podľa prezidenta je krajina vo vojne

Kríza v krajine vypukla po tom, ako sa v nedeľu podarilo utiecť z väzenia šéfovi gangu Los Choneros Adolfovi Macíasovi, ktorého úrady považujú za najnebezpečnejšieho zločinca v krajine. V reakcii na to vláda zaviedla v krajine mimoriadny stav, na ktorý zločinecké gangy zareagovali vlnou násilia v uliciach a väzniciach. V utorok potom ozbrojenci prerušili živé vysielanie štátnej televízie TC. Novinárov a televíznych zamestnancov po niekoľkých hodinách oslobodila polícia. Noboa krátko potom povolal armádu do boja proti kartelom a vyhlásil stav vnútorného ozbrojeného konfliktu.

Na plagáte, ktorý v utorok 9. januára 2024... Foto: TASR/AP
Ekvádor útek narkobarón Villamar Na plagáte, ktorý v utorok 9. januára 2024 zverejnilo ekvádorské ministerstvo vnútra, je narkobarón José Adolfo Macías Villamar.

Pre najmladšieho prezidenta v dejinách Ekvádoru je súčasná vlna násilia zásadnou skúškou. 36-ročný Noboa, ktorý je v úrade od novembra, pripravoval sprísnenie režimu vo väzniciach, z ktorých šéfovia gangov často riadia svoje zločinecké organizácie. Vyhlásením mimoriadneho stavu a stavu vnútorného ozbrojeného konfliktu sa do boja proti organizovanému zločinu môže vo väčšej miere zapojiť armáda. Od pondelka sa podľa úradov podarilo zadržať vyše 370 údajných členov gangov. Tých je podľa prezidenta v krajine vyše 20 000. V ťažkej situácii má Noboa podporu prakticky celého parlamentu, ktorý je inak veľmi rozdrobený a rozhádaný.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ekvádor