Pápež odmietol 1,5 milióna od zbrojárov z firmy Leonardo, „strojcov vojen“

Pápež František odmietol finančný dar vo výške 1,5 milióna eur od talianskej zbrojárskej spoločnosti Leonardo, uvádzajú talianske noviny La Repubblica. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

12.01.2024 15:56 , aktualizované: 16:51
Pápež František Foto: ,
Pápež František prichádza na svoju týždennú generálnu audienciu do sály Pavla VI. vo Vatikáne v stredu 10. januára 2024.
debata (2)

Dar bol podľa spoločnosti určený pre vatikánsku detskú nemocnicu Bambino Ges so sídlom v Ríme na nákup nového zdravotníckeho vybavenia. Po tom, čo Vatikán dar neprijal, peniaze putovali na detskú kliniku v Janove.

Leonardo je jednou z najväčších spoločností v oblasti obranného priemyslu na svete. Taliansky štát má vo firme 30-percentný podiel. Podľa denníka La Repubblica mala spoločnosť dar odovzdať na Vianoce. Denník uviedol, že odmietnutie zo strany Vatikánu bolo pre vedenie spoločnosti „nemalým prekvapením“.

pápež františek Čítajte viac Pápež: Ježiš dnes umiera v Charkove alebo je 12-ročným brancom na fronte

Pápež už vo svojom vianočnom príhovore odsúdil obranný priemysel, že zarába na konfliktoch a vojnách. Hovoril o „machináciách zla, ktoré sa stavajú proti Božiemu svetlu, a sú v tieni pokrytectva a tajnostkárstva“. O záujmoch a ziskoch týchto „strojcov vojen“ sa podľa neho musia všetci dozvedieť.

Má „tak trochu zápal priedušiek"

Pápež tiež v piatok nedokončil príhovor na audiencii vo Vatikáne, pričom uviedol, že má „tak trochu zápal priedušiek“. Pápež sa na audiencii stretol s francúzskymi odborníkmi na cirkevnú komunikáciu. Predniesol na nej vopred pripravený príhovor, ktorý však napokon nedokončil.

„Rád by som prečítal celú svoju reč, no mám problém. Mám tak trochu zápal priedušiek,“ povedal František.

Príhovory na predchádzajúcich dvoch piatkových audienciách dokončil podľa plánu. Na ďalšom podujatí, ktoré bolo v piatkovom programe pápeža, dostali účastníci jeho prejav len v písomnej podobe.

František bol nútený koncom novembra zrušiť svoju plánovanú účasť na Konferencii OSN o zmene klímy (COP28) v Dubaji, pretože trpel akútnym zápalom priedušiek i zápalom na pľúcach. Niekoľko týždňov potom za neho príhovory čítali jeho asistenti.

vojna na Ukrajine, Buča Čítajte viac Pápež 'sa obul' do Moskvy a označil ju za vinníka vojny. Vojnové zločiny musia skončiť, odkázal

Františkovi, ktorý oslávil v decembri 87 rokov, odstránili ešte v mladosti časť pľúcneho laloka. Od nástupu do funkcie v roku 2013 čelil už viacerým zdravotným problémom. Vlani ho s bronchitídou aj hospitalizovali a pre dlhodobé problémy s kolenom používa invalidný vozík.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #zápal priedušiek