Ukrajine podľa Putina hrozí nenapraviteľný úder. Zelenskyj: Musíme ovládnuť vzduch

Ruský prezident Vladimir Putin je predátor, ktorý sa neuspokojí so zamrznutým konfliktom, povedala dnes hlava ukrajinského štátu Volodymyr Zelenskyj na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose vo Švajčiarsku. Západ ukrajinský prezident vyzval na vyššiu pomoc Ukrajine a na to, aby jej pomohol získať vzdušnú prevahu nad Ruskom. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters. Putin v utorok upozornil, že Ukrajine hrozí nenapraviteľný úder v prípade, ak bude pokračovať vo svojej protiofenzíve.

16.01.2024 15:45 , aktualizované: 17:59
debata (98)
Dvojník Putina sa opýtal Putina, či má dvojníkov
Video

Západ by mal podľa ukrajinského prezidenta prejaviť jednotu a nedopustiť, aby Rusko na Ukrajine zvíťazilo. Pre obavy západných krajín z eskalácie podľa neho Ukrajina vo svojej obrane proti Rusku stratila drahocenný čas. Zelenskyj tiež povedal, že akékoľvek zmiernenie tlaku na Rusko predĺži vojnu na Ukrajine o roky, uviedol Reuters.

„Po roku 2014 boli urobené pokusy o zmrazenie vojny v Donbase. Boli tu veľmi vplyvní garanti, nemecká kancelárka, francúzsky prezident. Ale Putin je predátor, ktorý sa neuspokojí s mrazenými produktmi,“ citovala agentúra AFP zo Zelenského prejavu na WEF. Putina označil za samotné „stelesnenie vojny“.

Putin: Ukrajine hrozí nenapraviteľný úder, ak bude pokračovať v protiofenzíve

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok upozornil, že Ukrajine hrozí nenapraviteľný úder v prípade, ak bude pokračovať vo svojej protiofenzíve. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ukrajinská protiofenzíva podľa Putina zlyhala a iniciatívu majú úplne v rukách ruské ozbrojené sily. „Ak to bude pokračovať, štátnosti Ukrajiny môže byť uštedrený nenapraviteľný, veľmi vážny úder,“ uviedol Putin v televízii. Frontové línie na východe a juhu Ukrajiny sa za viac než rok takmer neposunuli a konflikt uviazol na mŕtvom bode.

Putin ukrajinské útoky voči ruským civilistom označil za barbarské. „Namiesto riešenia vojenských úloh konajú takýmto barbarským spôsobom,“ povedal. Viac než 20 ľudí prišlo o život počas ukrajinského ostreľovania ruského mesta Belgorod počas posledného víkendu uplynulého roka.

Nielen západné zbrane. Rusi pocítia silu ukrajinského krupobitia
Video

Zelenskyj tiež vyhlásil, že Ukrajina už získala prevahu nad ruskou flotilou v Čiernom mori, čo jej umožnilo začať opäť vyvážať svoje produkty. Teraz by potrebovala s pomocou Západu získať tiež vzdušnú prevahu nad Ruskom.

Dmytro Kuleba Čítajte viac Kuleba: Keď nám dôjdu zbrane, budeme bojovať s lopatami

„Naši partneri vedia, čo potrebujeme a v akom množstve,“ pokračoval s tým, že Ukrajina dokázala, že „vie zasiahnuť ruské vojenské lietadlá, ktoré doteraz nikto nezostrelil“. Narážal na pondelkové vyhlásenie Kyjeva, že zničili dve ruské veliteľské lietadlá nad Azovským morom.

Ukrajinský prezident dlhodobo odmieta tvrdenia, že vojna na Ukrajine prechádza do statickej fázy, hoci sa frontové línie v posledných mesiacoch takmer neposúvajú. Na prekonanie ruskej obrany okupovaných území ale Ukrajina podľa neho potrebuje západné vojenské technológie.

Zelenskyj v Davose ďalej uviedol, že dostal „pozitívne signály“ ohľadom toho, že sa podarí odblokovať finančnú podporu Ukrajiny zo strany Európskej únie, a vyjadril nádej, že tiež Spojené štáty v priebehu niekoľkých týždňov schvália ďalšiu pomoc napadnutej krajine.

Putinov kalendár 2024.
Putinov kalendár 2024.
+12Putinov kalendár 2024.

Vyzval tiež na uvalenie sankcií na ruský jadrový priemysel a na odovzdanie v Európe zmrazených ruských aktív Ukrajine. Medzinárodných partnerov vyzval, aby posilnili ukrajinské hospodárstvo toľko potrebnými investíciami – výmenou za to, že Kyjev posilní ich bezpečnosť. "Potrebujeme normálne investície od predvídateľných a transparentných spoločností. Posilnite našu ekonomiku, my posilníme vašu bezpečnosť, "dodal.

Zelenskyj bol hlavným rečníkom dnešného dňa ekonomického fóra v Davose, ktorého sa zúčastňuje prvýkrát od začiatku ruskej plnohodnotnej invázie vo februári 2022 osobne. Prítomní v sále ho za prejav odmenili dlhým potleskom postojačky.

Má Putin dvojníkov? Posúďte sami

Ukrajinská tajná služba tvrdí, že šéf Kremľa Vladimir Putin má minimálne troch dvojníkov. Pozrite si ruského prezidenta na fotografiách. Nájdete nejaké rozdiely?

Fotogaléria
Vladimir Putin na snímke z roku 2004 s...
Putin s vtedajším americkým prezidentom...
+7Putin s opernou divou Annou Netrebko v roku 2008.
Propagandistický kalendár prezentovaný ruskými...
Propagandistický kalendár prezentovaný ruskými...
+11Propagandistický kalendár prezentovaný ruskými...
98 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj