Francúzsko sa nepripojilo k útokom na húsíov. Macron dáva prednosť diplomacii

Francúzsko sa nezapojilo do leteckých útokov Spojených štátov a Británie proti jemenským húsíjským povstalcom, ktoré boli reakciou na útoky v Červenom mori, pre obavy z eskalácie napätia v regióne. Uviedol to v utorok francúzsky prezident Emmanuel Macron.

17.01.2024 06:50
Emmanuel Macron Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron
debata (11)

„Francúzsko sa rozhodlo nepripojiť ku koalícii, ktorá uskutočnila preventívne údery proti húsíom na ich území. Prečo? Práve preto, že zastávame pozíciu, ktorej cieľom je vyhnúť sa akejkoľvek eskalácii,“ povedal Macron. Zdôraznil, že nešlo o „vojenskú“, ale „diplomatickú“ záležitosť.

Video
Sú budúcnosťou námornej vojny lodné drony?

Spojené štáty a Británia podnikli minulý týždeň desiatky vzdušných útokov na ciele húsíjskych povstalcov v Jemene v reakcii na opakované útoky povstalcov na lode v Červenom mori.

Húsíovia, ktorých podporuje Irán, tvrdia, že na plavidlá útočia zo solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde Izrael bojuje proti militantnému hnutiu Hamas.

Útoky povstalcov na lode v Červenom mori ohrozujú kľúčovú plavebnú trasu, po ktorej sa prepravuje 12 percent svetového obchodu.

husiovia Čítajte viac USA opäť útočili proti húsíom, zneškodnili protilodné strely
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Jemen #Emmanuel Macron #húsíovia