Europoslanci odsúdili snahy Ficovej vlády zmeniť slovenské trestné právo

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredajšom hlasovaní v Štrasburgu prijali uznesenie, ktoré kritizuje návrh novely Trestného zákona predložený vládou slovenského premiéra Roberta Fica. Za uznesenie hlasovalo 496 zo 630 prítomných poslancov, 70 bolo proti a 64 sa zdržalo hlasovania.

17.01.2024 12:48 , aktualizované: 16:05
debata (203)

Text uznesenia, ktorý vznikol po rozprave v pléne z 13. decembra, vyjadruje obavy európskych zákonodarcov o schopnosť novej slovenskej vlády bojovať proti korupcii a chrániť finančné záujmy EÚ, ak bude schválená navrhnutá novela Trestného zákona. V decembrovej rozprave vystúpilo okolo 30 zákonodarcov, medzi nimi aj 13 z celkového počtu 14 slovenských europoslancov.

Čaputová k rušeniu ÚŠP: Takýto krok sa javí ako účelový, zvážim podanie na Ústavný súd
Video

Nové pravidlá totiž rušia Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorá sa zaoberá najzávažnejšími trestnými činmi a korupciou, a zároveň zmierňujú tresty za niektoré majetkové trestné činy.

Upozornenie v tejto veci dostala začiatkom decembra slovenská vláda aj zo strany Európskej komisie, ktorá požiadala Slovensko, aby nepokračovalo v novelizácii Trestného zákona a zrušení ÚŠP, pretože tieto návrhy treba dôkladne zvážiť. Eurokomisia naznačila, že je pripravená na ďalšie politické a technické diskusie so slovenskou vládou s cieľom podrobnejšie preskúmať tieto otázky, pričom zamýšľané zmeny a doplnenia zákona odporúča konzultovať aj s Benátskou komisiou Rady Európy.

SR Čaputová okrúhly stôl zástupcovia trestné právo BAX Čítajte viac Čaputová k novele Trestného zákona: Ak by sa navrhovatelia stretli s odborníkmi, dnes by sme takýto návrh v parlamente nemali

V podobne kritickom duchu sa 18. decembra vyjadrila aj Európska prokuratúra (EPPO), ktorá po analýze navrhovaných zmien týkajúcich sa Trestného poriadku, Trestného zákona, zákona o prokuratúre a zákona o ochrane oznamovateľov dospela k záveru, že tieto kroky predstavujú vážne riziko porušenia zásad právneho štátu. V konkrétnej rovine by to podľa EPPO minimalizovalo odhalenie možných podvodov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ a narušilo funkčný mechanizmus podávania správ medzi Európskou prokuratúrou a špeciálnou prokuratúrou.

Napriek zime vyšli do ulíc opäť tisíce ľudí. Takto to vyzeralo na proteste v Bratislave
Video

Opozícia vyhlasuje, že vládnuca strana Smer sa iba snaží o vlastnú beztrestnosť a koncentráciu moci. Fico naopak tvrdí, že opozícia by v podobe ÚSP mala v rukách represívny nástroj voči vládnej koalícii, a zmeny v trestnom práve odôvodňuje nutnosťou znížiť tresty na úroveň iných krajín Európskej únie.

Robert Fico, Gašpar, Kaliňák, para, kaliňák, lindtner, boris susko Čítajte viac Premiér o rušení ÚŠP: Politika je o moci a toto je mocenské rozhodnutie, skrátené konanie nie je problém

Snaha zrušiť ÚSP súčasnej Ficovej vláde nevyšla v polovici januára; poslanci opozičných strán svojimi dlhými vystúpeniami a reakciami predlžujú rokovania parlamentu, ktorý zatiaľ nerozhodol ani o žiadosti vlády prerokovať balík zákonov ohľadom zmien v trestnom práve v zrýchlenom režime.

Europoslanci okrem snahy o zrušenie ÚSP v zrýchlenom režime a zmien v trestnom práve vyjadrili „obavy“ aj nad plánovanou reštrukturalizáciou verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Odsúdili tiež spôsob, akým Fico rokuje ohľadom zmien s verejnosťou; rezolúcia konkrétne spomína prípad, keď slovenský premiér zosmiešnil študenta práv Marka Janigu, ktorý v rozhovore s Denníkom N vládne návrhy kritizoval.

pellegrini, blaha, danko Čítajte viac Poslanci budú o Trestnom zákone diskutovať aj vo štvrtok, vystúpi aj prezidentka

Fico: Rukopis uznesenia EP je rukopisom slovenských opozičných europoslancov

Rukopis uznesenia Európskeho parlamentu je rukopisom slovenských opozičných europoslancov, ktorí narozprávali svojim kolegom nezmysly, nepravdy a tie sa nakoniec prejavili aj v obsahu dokumentu. Premiér Robert Fico (Smer) to uviedol vo videu v reakcii na prijatie uznesenia Európskeho parlamentu (EP), ktoré kritizuje vládny návrh novely Trestného zákona.

„Vo vládnej koalícii si musíme definitívne uvedomiť, že proti nám stoja politickí protivníci, opoziční poslanci, tak doma, ako aj v zahraničí, ktorí sú pripravení urobiť akékoľvek špinavosti v tomto politickom boji. Na to musí byť pomerne rázna, tvrdá, ale demokratická odpoveď,“ skonštatoval predseda vlády. Myslí si, že je čas, aby sa vláda „špinavým útokom“ proti Slovenskej republike postavila.

Fico sa pýta napríklad, prečo by sa mal europarlament zaoberať tým, že Úrad vlády SR nekomunikuje s niektorými slovenskými médiami alebo nejakým študentom právnickej fakulty. Slovenskí opoziční europoslanci podľa neho huckajú orgány Európskej únie proti Slovensku a nahovárajú ich na prijatie rôznych trestov, napríklad pozastavenie využívania eurofondov.

burda Čítajte viac Po útoku Fica čelí vyhrážkam smrťou. Dekan Burda sa zastal študenta Janigu

Pellegrini: Prijatie rezolúcie pred schválením zákona považujem za čisto účelové

Prijatie rezolúcie predtým, ako je niečo vôbec schválené, považuje predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Hlas) za čisto účelové. „Je to obyčajná politika europarlamentu,“ vyhlásil v reakcii na stredajšie uznesenie europarlamentu, ktoré kritizuje vládny návrh novely Trestného zákona.

„Kritiku alebo nejaké rozhodnutia budem akceptovať vtedy, keď bude niekto kritizovať konkrétne znenie a nie zatiaľ hypotézu,“ dodal. Podotkol, že zatiaľ ide stále o návrh zákona, ktorý sa bude meniť. „Zmeny, ktoré bude zákon mať a na ktorých budem aj osobne trvať, vychádzajú z diskusie aj názorov a posunov. Diskusia bude trvať ešte extrémne dlho,“ skonštatoval. O aké zmeny pôjde, špecifikovať nechcel. Naznačil, že ešte chce diskutovať napríklad o premlčacích lehotách, výškach škôd či sadzbách.

Pellegriniho mrzí, že sa v zahraničí aj doma vytvára obraz, ktorý má zo Slovenska robiť krajinu vymykajúcu sa z bežných štandardov. „Mrzí ma, že k takej aktivite prispeli aj europoslanci, ktorí majú zastupovať záujmy Slovenskej republiky a motivovali svojimi vystúpeniami k takýmto diskusiám a prijatiu nejakých rezolúcií,“ skonštatoval. Dodal, že na svojej budúcotýždňovej ceste v Bruseli sa chce stretnúť s predsedníčkami europarlamentu a eurokomisie. „Zdá sa mi, že dnes ich pohľad na vec bol tendenčný a nebol založený na úplnej realite,“ povedal. Zároveň zdôraznil, že europarlament nie je nadradený slovenskému parlamentu a že krajinu neriadi zahraničie, ale vláda.

PS: Vláda by mala ihneď stiahnuť novelu Trestného zákona

Predseda PS a podpredseda Národnej rady (NR) SR Michal Šimečka vyzval vládnu koalíciu a premiéra Roberta Fica (Smer), aby stiahli novelu Trestného zákona, ktorá mení viaceré trestné sadzby a ráta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Šimečka upozornil na ohrozenie čerpania eurofondov. Poukázal pritom aj na uznesenie Európskeho parlamentu, ktoré kritizuje spomínanú novelu.

„Toto uznesenie je jedno z posledných upozornení, že ak Slovensko nezatiahne ručnú brzdu a neustúpi od promafiánskeho balíčka, tak Európska komisia začne konať. Je už najvyšší čas sa spamätať a nepripraviť pre ochranu zopár Ficových nominantov o peniaze celé Slovensko,“ tvrdí Šimečka.

Skonštatoval, že EP kritizuje likvidáciu právneho štátu na Slovensku. Premiér podľa Šimečku hazarduje s eurofondmi. Kritizoval aj vyjadrenie premiéra o „ráznej reakcii“ zo strany vlády. Miesto vyhrážania by mal podľa Šimečku konať zodpovedne voči krajine.

SaS: Uznesenie je jasný signál Ficovej vláde

Schválenie uznesenia Európskym parlamentnom (EP) je jasný signál vláde Roberta Fica (Smer-SD), že rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a znižovanie trestov je pre Európsku úniu neprijateľným zásahom do právneho štátu na Slovensku. Reagovala tak strana Sloboda a Solidarita (SaS). Fico by sa podľa liberálov mal vrátiť z kratšej cesty a novelu Trestného zákona stiahnuť z rokovania Národnej rady SR.

„Vládna koalícia škodí Slovensku a dostáva našu krajinu do medzinárodnej izolácie, pričom poškodzuje naše dlhoročné partnerstvá. Uznesenie, ktoré podporilo až 496 poslancov EP, je dôkazom, že celá Európa citlivo vníma, akým smerom sa Slovensko uberá," uviedol europoslanec Eugen Jurzyca (SaS).

203 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #novela Trestného zákona #Úrad špeciálnej prokuratúry #ÚŠP #Štvrtá Ficova vláda