Macron oblečie školákov do uniformy. Zadarmo dostanú veci za dvesto eur

Vybrané štátne školy vo Francúzsku čaká testovanie, ktoré potrvá dva roky. Hodnotiť sa však nebude to, čo majú dievčatá a chlapci v hlave, ale na sebe. Prezident Emmanuel Macron oznámil, že od septembra 2024, keď sa začne nový školský rok, budú niektorí žiaci nosiť rovnošatu. „Ak sa to osvedčí, školské uniformy sa povinne zavedú celoštátne od roku 2026," vyhlásil šéf Elyzejského paláca na tlačovke, ktorú v priamom prenose sledovali milióny francúzskych divákov.

18.01.2024 10:00
France Macron Foto:
Francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil, že od nového školského roku budú žiaci na mnohých školách testovať rovnošaty.
debata (4)

Záujem o vystúpenie Macrona bol pochopiteľný, pretože avizoval dôležité zmeny. Patrí medzi ne napríklad zavedenie šesťmesačnej rodičovskej dovolenky pre matku i otca a tiež zvýšenie príspevkov od štátu pri narodení dieťaťa.

Macron zdôraznil, že zmysel rovnošiat spočíva v odstránení sociálnych rozdielov medzi školákmi. Niektorí si môžu doma vybrať zo šatníku z množstva nového luxusného oblečenia, iní sú odkázaní nosiť staré lacné veci.

Čaputová privítala Macrona s plnou parádou
Video
Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová koncom mája 2023 privítala na Slovensku francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. / Zdroj: TV Pravda

Do pilotného projektu sa zapojí sto škôl naprieč celým Francúzskom. Ich účasť bude dobrovoľná. Rodičia sa nemusia obávať, že ich to vyjde draho, lebo všetky náklady im uhradí štát a mestá. Každá strana pokryje polovicu ceny uniformy. „Školáci dostanú zadarmo súpravu oblečenia za dvesto eur," napísal denník Le Figaro. „Pozostávať bude z dvoch pulóvrov, piatich tričiek a dvoch párov nohavíc," spresnil server Le Parisien.

Arnauda Robineta, starostu Remešu, potešilo že testovanie nie je nariadené, ale na báze dobrovoľnosti. „Nosenie školskej uniformy nie je alfa a omega, ale je to základný kameň návratu k poriadku a k hodnotám," povedal pre Le Parisien.

Francúzsko si veľmi zakladá na sekularizme, čiže na oddelení štátu od akéhokoľvek náboženstva. Aj preto v krajine už bezmála dvadsať rokov platí zákaz, ktorý sa vzťahuje na žiakov každého vierovyznania: kresťanskí školáci v triede nesmú mať na retiazke veľké kríže, židovským sa neumožňuje nosiť na hlave jarmulku, Sikhom zase turbany a moslimské dievčatá nemajú právo zahaliť sa od hlavy po päty.

školské uniformy, žiaci, študenti Čítajte viac Školské rovnošaty vyvolávajú debatu

O testovaní rovnošiat sa zmienil ako o očakávanom rozhodnutí vtedajší minister školstva Gabriel Attal už vlani (pred desiatimi dňami ho Macron vymenoval za nového predsedu vlády). „Som rozdelený v otázke školských uniforiem a nie som presvedčený, že toto opatrenia vyrieši všetko, ale bude zaujímavé vidieť výsledky rozsiahleho experimentu v súvislosti s atmosférou na školách," citoval ho v decembri server Local. Preto aj on rovnako ako Macron presadzoval, aby sa testovanie vyhodnotilo až o dva roky.

Predpokladá sa, že rovnošaty neušijú niekde v zahraničí, ale v textilkách vo Francúzsku. Takto bude určite postupovať napríklad samospráva regiónu Auvergne. Keby sa školské uniformy vyžadovali celoštátne, domáci výrobcovia oblečenia by sa nepochybne potešili: vo Francúzsku je totiž približne až 12 miliónov žiakov základných a stredných škôl. Pri cene jednej súpravy dvesto eur by ich tržby mohli ročne atakovať hranicu štvrť miliardy eur.

Sú Slováci chudobní, aby sa v móde správali ekologicky? Možno, ale možno len stačí zmeniť pohľad, vraví dizajnérka Durikovic
Video
S dizajnérkou Matou Durikovic o jej pôsobení v móde, živote v Paríži, práci pre ateliér Chanel, ale tiež o udržateľnosti módy, správaní sa mladšej generácie, správaní sa Slovákov v modeli nakupovania a čo nás v budúcnosti v móde čaká. / Zdroj: TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Emmanuel Macron #školské uniformy