V KĽDR verejne odsudzujú chlapcov k núteným prácam, tvrdí BBC a zverejnila zábery

Britská spravodajská spoločnosť BBC vo štvrtok publikovala zábery, ktoré podľa nej pochádzajú zo Severnej Kórey a ukazujú verejné oznamovanie výšky trestu pre dvoch šestnásťročných chlapcov za sledovanie juhokórejských televíznych programov.

18.01.2024 15:06
severná kórea, kľdr Foto: ,
Príslušníci vojenského námorníctva KĽDR. Ilustračná snímka.
debata (3)

To je v totalitnej KĽDR zakázané, rovnako ako všetka produkcia juhokórejského zábavného priemyslu. Chlapci dostali 12 rokov nútených prác, uvádza BBC.

Na zverejnených záberoch sú vidieť so spútanými rukami v spodnej časti veľkého amfiteátra, v ktorého tribúnach sedia stovky detí. Pred nimi je pri stoloch usadených niekoľko činiteľov. Odsúdenú dvojicu so sivými uniformami a oholenými hlavami niekto napomína, že sa „hlboko nezamysleli nad svojimi chybami“.

Podľa BBC ide o vzácne zábery, ktoré sú pravdepodobne z roku 2022. Reportérom ich poskytla organizácia South and North Development, ktorá spolupracuje so severokórejskými utečencami. Snímky boli podľa informácií BBC v Severnej Kórei distribuované s cieľom utvrdiť ideologickú výchovu a odradiť občanov od sledovania videí, ktoré severokórejský režim označuje za dekadentné.

kim čong un Čítajte aj S nasledovníčkou na hydinovej farme. Vodca KĽDR údajne oslavuje 40, režim mlčí

Zábery z procesu sprevádza komentár v duchu severokórejskej štátnej propagandy. „Kultúra prehnilého bábkového režimu sa rozšírila aj medzi násťročných,“ uvádza hlas v odkaze na Južnú Kóreu. „Majú len 16 a zničili si svoju vlastnú budúcnosť,“ pokračuje.

Za sledovanie či distribúciu juhokórejskej kultúry hrozí od roku 2020 v KĽDR aj trest smrti.

Počet severokórejských prebehlíkov sa vlani takmer strojnásobil

Počet občanov Severnej Kórey, ktorí vlani prebehli do Južnej Kórey, sa porovnaní s rokom 2022, keď ich bolo 67, takmer strojnásobil – na približne 190. V stredu o tom podľa agentúry Jonhap informovalo ministerstvo pre zjednotenie.

Medzi severokórejskými prebehlíkmi je aj čoraz viac diplomatov pôsobiacich v zámorských misiách. Predpokladá sa, že k úteku sa rozhodnú preto, aby režimu v domovskej krajine nemuseli posielať tvrdú menu.

Južná Kórea prijíma všetkých severokórejských prebehlíkov, ktorí chcú žiť na jej území, a repatriuje Severokórejčanov, ktorí omylom prekročia hranice, ak sa chcú vrátiť.

Kim Čong-un Čítajte viac Kim: Už sa nebudeme usilovať o zmierenie so Soulom. KĽDR ruší kľúčové úrady

V Južnej Kórei v súčasnosti žije viac ako 34 000 severo­kórejských prebehlíkov. Ich prílev pokračuje v dôsledku chronického nedostatku potravín a tvrdého politického útlaku v KĽDR, konštatuje Jonhap.

Počet severokórejských prebehlíkov dosiahol minimum (63) v roku 2021, keď Severná Kórea zatvorila svoje hranice pre pandémiu ochorenia COVID-19. Najviac (2914) ich bolo v roku 2009.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #BBC