Argentínskeho prezidenta si podmanila sestra. "Ona je Mesiáš, ja som jej hovorca," hovorí o nej

Voliči ho poverili dirigovať krajinu, ale obrazne povedané tancuje tak, ako píska žena, ktorú nikto nevolil. Vzťah medzi argentínskym prezidentom a jeho sestrou je nevídaný úkaz v politike. Javier Milei sa dobrovoľne ocitol v područí Kariny Mileiovej. Hovorieva o nej, že je najkrajšia ľudská bytosť na svete.

22.01.2024 16:00
Milei Foto:
Argentínsky prezident Javier Milei a jeho sestra Karina.
debata (2)

Server Buenos Aires Times sa zmienil o prípade, keď 53-ročný líder nepriamo potvrdil, že si ho podmanila. Po volebnom víťazstve v novembri minulého roku ho najvýznamnejší podnikatelia pozvali na stretnutie, aby im spresnil svoje hospodárske plány. Odchádzali sklamaní. Milei im na otázky často odpovedal, že dôležité je, čo si myslí El Jeffe, závisí, čo El Jeffe povie atď. V preklade zo španielčiny ju nazýval šéf. Nevravel o šéfke, ale o bosovi v mužskom rode.

Javier Milei Čítajte viac Volajú ho Šialenec. Zvolila si Argentína svojho Trumpa?

Na druhý prípad poukázal denník El País. Ešte keď nebol hlavou štátu (stalo sa to niekedy vlani), debatoval s rabínmi a tí museli vyvaľovať oči. Rozprávali sa o príchode Mesiáša. Židia na rozdiel od kresťanov ho za svojho neprijali. „Vec spočíva v tom, že Mesiáš je moja sestra, spasiteľ už prišiel," povedal im Milei. „Ona je Mesiáš, ja som jej hovorca," povedal pri inej príležitosti.

Pred voľbami verejne vyhlásil, že ak v nich uspeje, Mileiová získa funkciu, o akú si zažiada: „Dostane čokoľvek. Nazdávam sa, že by bola viac ako prvá dáma." Napokon ju vymenoval za generálnu tajomníčku úradu hlavy štátu. Tento orgán je na úrovni ministerstva. Prezidentovi organizuje program, pripravuje mu prejavy, dozerá na protokolárne záležitosti a stará sa o jeho styk s verejnosťou.

Mimochodom, aby Milei umožnil svojej sestre získať funkciu spomínanej generálnej tajomníčky, ako jeden z prvých krokov na čele štátu zrušil dekrét, ktorý zakazoval členom vlády i prezidentovi dosadzovať príbuzných na významné posty na ministerstvách.

Argentína, voľby prezidenta, Javier Milei Čítajte viac Kráľ džungle, ktorý má štvornohých synov, ide drasticky šetriť

Bezhraničná dôvera a obdiv zo strany Mileiho viedli k tomu, že v zákulisí to vyzerá tak, ako keby stála nad prezidentom. „Karina všetko monopolizovala," tvrdí Buenos Aires Times s tým, že sa od neho takmer ani nepohne. Server poznamenal, že záviselo to jedine od nej, koho odsúdhlasila alebo zamietla z navrhovaných nových ministrov.

Mileiová je ako úplný tieň svojho brata, vyplýva z knihy s názvom Bláznivý. Je neautorizovaná biografia prezidenta, ktorú napísal publicista Juan Luís González. Autor o nej tvrdí, že Mileiovi už dlhé roky pripravuje každodenný pracovný program, rozhoduje o tom, kto sa do jeho blízkosti dostane a dokonca mu vyberá oblečenie.

„Moc Mileiovej prekračuje všetky politické pozície. Kontroluje veľa aspektov jeho života – nastavenie reflektorov na pódiu, pomáha mu schudnúť, zabezpečuje, aby sa stretol s vhodnými biznismenmi," citovali noviny The Guardian politologičku Carolinu Barryovú.

Novozvolený argentínsky prezident Javier Milei... Foto: SITA/AP, Natacha Pisarenko
Javier Milei Novozvolený argentínsky prezident Javier Milei počas predvolebnej kampane, na pravo od neho je jeho sestra Karina.

Čím si zaslúžila 51-ročná Mileiová obrovskú oddanosť svojho brata? Psychologické vysvetlenie by sa možno dalo násť v detstve. Kari, ako ju familiárne volá, bola jeho jedinou oporou, keď ho otec často bil a matka proti násiliu nezasiahla. Zúfalý sa utiekal k sestre, videl v nej svojho spasiteľa.

Prvou zaťažkávacou skúškou Mileiho na čele Argentíny bude blížiaci sa veľký protest proti jeho reformám. Pred voľbami avizoval, že obyvatelia sa musia pripraviť na šokovú terapiu ekonomiky. Zdá sa, že nemieni ustúpiť ani o centimeter, no o to silnejší odporov vyvoláva v radoch svojich odporcov. Odborári vyhlásili na túto stredu (24. januára) generálny štrajk. Začne sa o dvanástej hodine, skončí sa o polnoci.

Odborárom prekáža veľa z plánov krajne pravicového prezidenta. Za zvlášť neprijateľné napríklad označujú jeho snahu predĺžiť skúšobnú lehotu pre nových zamestnancov z doterajších troch mesiacov až na osem mesiacov a výrazne znížiť odstupné pri prepustení z práce.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sestra #Argentína #Javier Milei