WSJ: Izrael a Hamas sú naďalej pripravení rokovať

Aj keď Izrael odmietol požiadavku hnutia Hamas, ktoré podmieňuje prepustenie rukojemníkov ukončením bojov v Pásme Gazy, rokovania podľa denníka Wall Street Journal (WSJ) pokračujú.

22.01.2024 08:32 , aktualizované: 10:20
debata (4)
Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

Americký denník s odvolaním sa na diplomatické zdroje v nedeľu uviedol, že USA, Egypt a Katar na obe strany naliehajú, aby pristúpili k diplomatickému procesu zahŕňajúcemu postupné kroky. Začiatkom by bolo prepustenie rukojemníkov, po ktorom by nasledoval odsun izraelskej armády z Gazy a koniec vojny. Rokovania by podľa správy mali pokračovať v najbližších dňoch v Káhire.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu podmienky Hamasu odmietol. Objasnil, že islamistické hnutie žiada za prepustenie vyše 130 rukojemníkov ukončenie vojny, stiahnutie izraelských síl a pokračovanie vlády Hamasu v Pásme Gazy. Požaduje tiež prepustenie „vrahov a násilníkov“, ktorých Izrael zadržal po brutálnom útoku Hamasu a ďalších extrémistov zo 7. októbra.

„Ak by s tým súhlasili, potom by naši vojaci padli zbytočne,“ povedal Netanjahu. V takom prípade by podľa neho Izrael nebol schopný zaručiť bezpečnosť svojich občanov a ďalší útok by bol len otázkou času.

Izrael a Hamas sú však prinajmenšom znova ochotní viesť rozhovory, ktoré uviazli po ukončení prímeria v novembri, informoval WSJ s odvolaním sa na zdroje oboznámené s rokovaniami. Ochota hovoriť o rámcových podmienkach je pozitívnym krokom, citoval denník jeden zo zdrojov.

Borrell: Izrael nemôže mier dosiahnuť len čisto vojenskými prostriedkami

Šéf zahraničnej politiky Európskej únie (EÚ) Josep Borrell v pondelok uviedol, že Izrael nemôže vybudovať mier len vojenskými prostriedkami. Takisto trval na riešení konfliktu s Palestínčanmi na úrovni dvoch štátov.

„O mierovom procese odteraz hovoriť nebudem, chcem však postup k dvojštátnemu riešeniu,“ povedal Borrell pred pondelkovým rokovaním ministrov zahraničných vecí v Bruseli. Zúčastnia sa na ňom aj šéfovia diplomacie Izraela, Saudskej Arábie, Egypta a Palestínskej samosprávy.

Humanitárna situácia v Pásme Gazy, kde Izrael vedie vojnu proti hnutiu Hamas, nemôže byť horšia, uviedol šéf diplomacie EÚ.

Izrael spustil operácie v častiach Chán Júnis, kde sa doteraz takmer nebojovalo

Izrael začal bojové operácie na juhu a západe mesta Chán Júnis v južnej časti Pásma Gazy. Informoval o tom v pondelok ráno izraelský denník Haarec. Sú to podľa neho oblasti, v ktorých sa doteraz neodohrávali takmer žiadne boje v konflikte medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

Podľa izraelského denníka prichádzali z druhého najväčšieho mesta v Pásme Gazy správy o intenzívnych úderoch zo vzduchu aj zo zeme v noci z nedele na pondelok po tom, ako sa izraelské sily premiestnili na južný a západný okraj Chán Júnisu.

Izraelský minister obrany Joav Galant už v nedeľu večer povedal rodinám izraelských rukojemníkov držaných v Pásme Gazy, že bezpečnostné sily vykonávajú v oblasti Chán Júnisu intenzívnu operáciu, ktorá bude rozšírená.

Izrael je vo vojne. Na túto chvíľu cvičil s Američanmi
Video

Galant povedal, že dym z ostreľovania z tankov, diel aj lietadiel „bude aj ďalej zakrývať nebo nad Pásmom Gazy“, kým Izrael nedosiahne svoje ciele. Medzi ktorými sú najmä zničenie Hamasu a návrat rukojemníkov domov.

Rozšírenie aktivity izraelskej armády v Chán Júnise nasleduje po týždňoch izraelských operácií, ktoré Haarec označuje za „pomalé a pomerne opatrné“. Izraelská armáda zároveň postupne znižuje svoju prítomnosť na severe pásma a púšťa domov mnoho rezervistov.

Izrael, Netanjahu, Smotrič Čítajte viac Netanjahu odmieta možnosti vzniku palestínskeho štátu. Konflikt si vyžiadal už vyše 25-tisíc obetí

Vojna sa začala 7. októbra prekvapivým útokom Hamasu, ktorý USA aj EÚ pokladajú za teroristickú organizáciu. Palestínski ozbrojenci pri tomto útoku zabili v Izraeli zhruba 1 200 ľudí, väčšinou civilistov, a vzali asi 250 rukojemníkov.

Izrael v reakcii začal na Gazu zhadzovať tisícky bômb a po troch týždňoch spustil aj pozemnou inváziou do severnej časti oblasti. Úrady v Pásme Gazy, ovládané Hamásom, hovoria o viac ako 25 000 mŕtvych v dôsledku izraelskej ofenzívy. Údaje nemožno nezávisle overiť.

Gaza / Obrnené vozidlo / Čítajte viac Hamas odmieta akékoľvek "medzinárodné či izraelské" plány pre Pásmo Gazy
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy #útok na Izrael