Rakúska polícia zadržala mladíka, ktorý bol v kontakte s útočníkom zo Zámockej

Polícia vo Viedni pri raziách proti pravicovým extrémistom zadržala mladíka, ktorý bol podľa médií v kontakte s páchateľom útoku na Tepláreň v Bratislave z predvlaňajšieho októbra. Informoval o tom denník Der Standard.

22.01.2024 12:49
debata

Zatýkanie a domové prehliadky sa konali na základe vyšetrovania spravodajskej služby DSN a krajinského úradu pre boj proti extrémizmu, ktoré sa zameralo na členov internetovej pravicovo teroristickej skupiny Feuerkrieg Division. Tí sa s podobne zameranými ľuďmi spájali prostredníctvom šifrovaných kanálov na komunikačnej platforme Telegram.

Extrémizmus / AfD / Protest / Demoštrácia / Čítajte viac Nemci vyšli do ulíc povedať nie AfD. Víkendových protestov sa zúčastnilo 1,4 milióna ľudí, mníchovský pre preľudnenosť zrušili AfD Čítajte viac Ruská vojna pomohla krajnej pravici. Čo by sa stalo, keby v Nemecku vládla AfD?

Medzi zadržanými je 20-ročný mladík, na ktorého sa spravodajcovia zameriavajú už dlhší čas. Vlani v máji u neho vykonali domovú prehliadku. Podľa denníka Kronen Zeitung tento muž ešte ako maloletý písal v chate o bombových útokoch proti židom a moslimom. Bol tiež v kontakte so Slovákom, ktorý v októbri 2022 pred bratislavským gaybarom Tepláreň zastrelil dvoch ľudí. Páchateľ vtedy spáchal samovraždu.

Zbabelá poprava na Zámockej. Juraj K. vraždil od chrbta
Video

Zadržaný Viedenčan tiež vyzýval na útoky v Spojených štátoch za použitia bômb a strelných zbraní. Muži zákona u neho doma našli pušky, návody na výrobu bômb a strelných zbraní pomocou 3D tlačiarne a predmety s nacistickou tematikou. Muž, ktorý mal predtým zbrojný preukaz, dostal zákaz držania zbraní.

Italy Fascist Salute Čítajte viac Fašistický pozdrav už v Taliansku nie je trestný čin. Súd stanovil podmienky

Podľa rakúskeho ministerstva vnútra predstavuje v boji proti pravicovému extrémizmu v súčasnosti najväčšiu výzvu takzvaná nová pravica, ktorá usiluje o intelektuálnu obnovu tejto ideológie z kraja politického spektra. Ide najmä o rakúsku odnož xenofóbneho identitárneho hnutia a zoskupenia Die Österreicher – DO5, ktoré v roku 2019 založili aktivisti identitárneho hnutia. Títo extrémisti využili krízu z posledných rokov, teda pandémiu covidu-19, ruskú inváziu na Ukrajinu a rast životných nákladov na to, aby „posilnili svoje štruktúry a propagandu“.

debata chyba
Viac na túto tému: #pravicový extrémizmus #streľba na Zámockej