Šéf WHO sa obáva, že dohoda o boji proti pandémiám by nemusela byť uzavretá

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondelok vyjadril obavy, že sa krajinám do mája nepodarí uzavrieť novú medzinárodnú zmluvu o prevencii a boji proti budúcim pandémiám.

22.01.2024 13:41
Tedros Ghebreyesus WHO Foto: ,
Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus
debata (14)

Dovedna 194 členských štátov WHO v súčasnosti rokuje o dohode, aby boli lepšie pripravené na ďalšiu prípadnú zdravotnú katastrofu, alebo jej úplne zabránili. Očakávalo sa jej schválenie na výročnom zasadnutí Svetového zdravotníckeho zhromaždenia (WHA) v máji tohto roku.

Na otvorení zasadnutia Výkonnej rady WHO v Ženeve Tedros pripomenul krajinám, že svetoví lídri sa na Valnom zhromaždení OSN zaviazali vyriešiť rokovania o tejto dohode a dodatkoch k medzinárodným zdravotným predpisom do mája tohto roku.

„Musím povedať, že sa obávam, že členské štáty tento záväzok nesplnia. Čas sa kráti a stále zostáva niekoľko otázok, ktoré treba vyriešiť,“ povedal Tedros. Neschválenie dohody by bolo podľa neho „premárnenou príležitosťou, ktorú nám budúce generácie nemusia odpustiť“.

„Vyzývam všetky členské štáty, aby naliehavo a účelne pracovali na dosiahnutí konsenzu o silnej dohode, ktorá pomôže ochrániť naše deti a vnúčatá pred budúcimi pandémiami,“ dodal.

WHA je najvyšší rozhodovací orgán WHO a stretáva sa spravidla každoročne v máji v Ženeve za účasti delegácií členských štátov WHO. V roku 2024 má byť 77. Svetové zdravotnícke zhromaždenie od 27. mája do 1. júna.

SR vláda rokovanie 12. BAX Čítajte viac Riadenie pandémie preveria pod taktovkou Kotlára, v minulosti covid spochybňoval
14 debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #Svetová zdravotnícka organizácia #pandémie