Namiesto okien iba fólie. Mnohí ľudia v okupovanom Mariupole žijú stále v ruinách

Mnohí ľudia v ukrajinskom Mariupole doteraz žijú v provizórnych podmienkach v domoch zdevastovaných počas ruského bombardovania na jar 2022, opísal investigatívnemu portálu Važnyje históriu miestnych obyvateľov Andrij Zonder. Ľudia v Ruskom okupovanom meste sú podľa neho apatickí a sústredia sa hlavne na prežitie v ťažkých podmienkach.

23.01.2024 15:37
Mariupol Foto: ,
Pohľad na zničený bytový dom po ťažkých rusko-ukrajinských bojoch v meste Mariupoil, január 2023
debata (29)

Odkedy Rusko na jar roku 2022 Mariupol ovládlo, často ho využíva na účely svojej propagandy. Ruské prokremeľské médiá informujú o opravách mesta aj novej výstavbe.

Pokiaľ by človek tejto propagande podľahol, mohol by nadobudnúť dojem, že obyvateľom mesta na pobreží Azovského mora sa žije dokonca lepšie ako pred ruskou okupáciou, napísal portál. Zo svedectva, ktoré získal od dvoch obyvateľov Mariupolu, ale vyvstáva úplne iný obrázok o živote v tomto meste.

Video
Drsný život v Mariupole. Aj o humanitnú pomoc treba zabojovať
vojna na Ukrajine Čítajte viac Pluk Azov vracia tvrdý úder. Rusi pociťujú ich pomstu za peklo v Mariupole

Zonder, domovník v bytovom dome číslo 66 na ulici Morskyj bulvar, ktorý už predtým s novinármi portálu o situácii v meste hovoril, povedal, že ľudia v jeho ťažko rozbombardovanom dome nakoniec na rekonštrukciu čakali 483 dní.

„Hovorili nám, že čo nevidieť oprava začne, ale v skutočnosti sa len stále striedali dodávatelia a žiadne zmeny neboli,“ uviedol Zonder. Rekonštrukcia sa začala až v júni 2023, pričom časť domu bola zdemolovaná.

Počas minuloročnej zimy sa v dome začalo opravovať kúrenie, ale prakticky celý dom bol stále bez okien, namiesto ktorých mali ľudia fólie. Vo vrchných poschodiach, ktoré silne zničili ruské útoky, skoro nikto nezostal, v bytoch často praskali radiátory a voda potom vyplavovala nižšie položené byty.

„Všetci sme si navzájom pomáhali vynášať vodu. Pritom boli tuhé mrazy,“ popísal Zonder. Aj túto zimu podľa neho musia ľudia v dome dávať pozor, aby opäť nepopraskalo kúrenie.

Video
Putin v Mariupole. Miestni si ho pozvali do bytu
putin Čítajte viac Poslal Putin do Mariupoľa dvojníka? Expert: Už je to až smiešne

Ľudia ďalej aj napriek niektorým opravám žijú v provizórnych podmienkach. V dome napríklad netečie teplá voda. Tento mesiac potom asi tri dni nešiel ani prúd. „V dome nemáme plyn, a všetci tak varia na elektrických platničkách, takže sme niekoľko dní nemali teplé jedlo a nemohli si uvariť ani čaj. Aspoň že kúrenie fungovalo stabilne,“ uviedol Zonder. V budove podľa neho nefungujú výťahy, takže susedia si navzájom pomáhajú a nosia starším ľuďom do vrchných poschodí nákupy.

„Nedávno v noci tiež pršalo. Chodby v spoločných priestoroch nie sú nijako zakryté, takže ich zaplavilo, po stenách tiekla voda. Hneď sme pochopili, že nás čaká ťažká noc. Automaticky sme vstali, obuli si čižmy, vzali vedrá a išli sme zachraňovať svoj majetok,“ popísal Zonder.

V dome podľa neho ostali len ľudia, ktorí nemajú kam ísť. Medzi svojimi susedmi Zonder pozoruje apatiu. „Prvý rok všetci mali na všetky udalosti nejaký osobný názor, všetci sa vyjadrovali. Vtedy sme mali nádej, že sa za nejaký čas niečo zmení. Ale nič sa nedeje, všetko ako by zamrzlo. Všetci sú apatickí, jednoducho už nemáme o nič záujem,“ povedal.

Jeho slová o bezútešných bytových podmienkach potvrdzuje študent z Mariupolu, o ktorom portál píše pod zmeneným menom Mykola. Ten uviedol, že žije na kraji mesta v dome, ktorý nebol pri bojoch zasiahnutý, ale že v centre Mariupolu možno vidieť mnoho zdevastovaných domov, s ktorými nikto nič nerobí. V niektorých častiach mesta však vznikajú štvrte z úplne nových domov. Aká je ich kvalita, Mykola nevie.

V Mariupole je podľa Mykolu draho, nájsť prácu je ťažké. Predtým mnoho ľudí pracovalo v továrňach, teraz ale výroba stagnuje. Mykolovi rodičia, ktorí predtým tiež pracovali v továrni, si teraz zarábajú odpratávaním trosiek. V Mariupole existujú okupačné úrady, podľa Mykolu ale nikto nevie, čím sa zaoberajú, a nikto od nich nič nechce.

Ukrajina, vlajka Čítajte viac Charkov a Mariupoľ... Takto vyzerali dve čarovné mestá, kým z nich Rusi nespravili ruiny
29 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariupol #vojna na Ukrajine #Ukrajine