Pluk Azov vracia tvrdý úder. Rusi pociťujú ich pomstu za peklo v Mariupole

Príslušníci pluku Azov sa stali symbolom ukrajinského odporu pre ich húževnatú obranu oceliarne Azovstaľ v meste Mariupoľ v prvých troch mesiacoch vojny. Kyjevu sa vlani v septembri podarilo vymeniť zhruba 200 zajatých príslušníkov pluku za proruského politika Viktora Medvečuka. Okrem toho vymenili piatich veliteľov obrany podniku Azovstaľ za 55 ruských zajatcov, pričom Moskva ich poslala do Turecka. Boje južne od bachmutského frontu sú zaujímavé ešte z jedného aspektu. Aktuálne najťažšie boje vedie 3. zvláštna útočná brigáda, ktorá sa zrodila zo zvyšku práporu Azov.

22.09.2023 13:00
vojna na Ukrajine Foto: ,
Ukrajinský vojak páli na ruské pozície neďaleko Avdijivky v Doneckom regióne na Ukrajine 28. apríla 2023.
debata (127)

Správu prináša portál iDnes.cz. Obrancovia Mariupoľu si prešli jatkami a peklom v ruskom zajatí, no sú späť vo vlasti a rozšírili svoj pluk na úroveň brigády. Aktuálne stoja na jej čele, ktorá bojuje na východe Ukrajiny, oslobodzuje dediny a spôsobuje Rusom nemilosrdné straty.

Nemecké leopardy ničia ruskú obranu. Takmer na sto percent
Video
Ukrajinskí vojaci zo 47. mechanizovanej brigády opisujú svoje skúsenosti s tankami Leopard 2A6. Táto brigáda sa presadila cez prvú obrannú líniu ruských jednotiek pri Robotyne v Záporožskej oblasti. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

V dedine, kde pred vojnou žilo sedemdesiat ľudí, nestojí jediný neporušený dom. Dronové zábery ukazujú len sutiny budov a váľajúce sa zmrzačené mŕtvoly vojakov, zbrane a lekárničky pohodené na zemi. Andrijivka oslobodená.

Ukrajina, vojna Čítajte aj Skupina 31 mužov zvládla misiu 400-členného práporu. Jednotka, vďaka ktorej Ukrajinci prelomili prvú líniu

Trosky ležia len niekoľko desiatok kilometrov od Bachmutu, práve tu majú Rusi zrejmý problém. Ukrajinci robia ďalšie kroky k obkľúčeniu mesta, ktoré Rusi tento rok v máji po desiatich mesiacoch dostali za ukrutnú cenu pod svoju moc. Hovorí sa až o 60-tisíc zabitých a zranených. Oslobodenie ďalšej strategickej obce Kliščijivka, dáva ukrajinskej armáde terénnu výhodu. Sutiny zničeného mesta Bachmut sa pre Rusov stávajú pascou.

„Na okrajoch Kliščijivky sú kopce, ktoré umožňujú kontrolovať nielen Bachmut nachádzajúce sa dole v nížine, ale aj cestu na Horlivku, ktorá leží o štyri kilometre ďalej na východ. Je to veľmi dôležitá trasa pre zásobovanie ruskej posádky,“ tvrdí vojenský analytik Oľah Černyš. Cez Kliščijivku totižto vedie aj železničnú trať na Horlivku a ďalej na Doneck. Tá značne zásobuje mesto Bachmut.

Apokalypsa v Kliščiivke: čo po sebe zanechali Rusi
Video
Zničená obec Kliščiivka v Doneckej oblasti. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Zo strategického hľadiska nemá zbombardované mesto príliš veľký význam, avšak analytici pripisujú dôležitú váhu a úspechy v Záporoží, držaniu jeho okolia. „Ukrajinské protiofenzívne akcie pri Bachmute pútajú od júna 2023 časti dvoch zo štyroch ruských výsadkárskych divízií a troch zo štyroch zvláštnych výsadkárskych brigád, čím dramaticky znižujú schopnosť výsadkových vojsk poslať viac síl na posilnenie južného frontu,“ píše americký inštitút pre štúdium vojny vo svojej pondelkovej analýze.

Boje južne od bachmutského frontu sú zaujímavé ešte z jedného aspektu. Najťažšie boje vedie 3. zvláštna útočná brigáda, ktorá sa zrodila zo zvyšku práporu Azov. Jednotka známa krajne pravicovou scénou a severskou symbolikou, sa preslávila mohutným a húževnatým odporom v oceliarni Azovstaľ.

Mariupoľ po takmer roku pod ruskou okupáciou

Čoskoro uplynie rok od toho, ako ruská armáda dobyla ukrajinské mesto Mariupoľ. Minister obrany Sergej Šojgu 20. mája 2022 podal hlásenie prezidentovi Vladimírovi Putinovi o "úplnom oslobodení oceliarní Azovstaľ a mesta Mariupolu". Stalo sa tak potom, čo sa posledný obrancovia vzdali.

Fotogaléria
Poškodené budovy v štvrti Livoberžnyj v...
Porovnanie západnej strany Starokrymského...
+4Porovnanie zničeného divadla v Mariupole na...

Na Ukrajinu sa začiatkom júla vrátil najslávnejší bojovník tohto pluku. Denysa Prokopenka priviezol osobne Volodymyr Zelenskyj ako darček od tureckého prezidenta. Spoločne s ním sa domov vrátili ďalší štyria velitelia. Erdogan tak Moskvu poriadne vytočil, pretože velitelia z Azovstalu mali podľa dohody o výmene väzňov zostať do konca vojny v Turecku.

Prokopenka sa o pár dní hlásil znova do boja. „V zajatí som hovoril, že pre mňa táto vojna neskončí, kým zo zajatia nevrátime nášho posledného bojovníka a nevrátime hranice Ukrajiny do stavu z roku 1991,“ vyhlásil dôstojník.

"Moje srdce, moja duša, moje telo patrí Azovu,“ dodal Prokopenko. V jeho rodine je averzia k Rusom dedičstvom. Jeho starý otec počas zimnej vojny bojoval po boku fínskej armády proti Stalinovi. Jeho bojovníci mu vyjadrujú lojalitu. "Počas ostreľovania chodil za chlapcami na pozície. Žiadny iný taký veliteľ u nás nie je. Je pripravený prevziať zodpovednosť a viesť do boja, povedal bojovník Azovu, Nazar Grincevič, pre denník Ukrajinská pravda.

Ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj... Foto: SITA/AP, Ukrainian Interior Ministry Press Office
ukrajina zajatci Monastyrskyj Prokopenko Ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj (druhý zľava) sa rozpráva s veliteľom pluku Azov Denysom Prokopenkom (druhý sprava), ktorý bol prepustený v rámci výmeny väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou.

Prokopenko sa aktuálne podieľa bojových operáciách 3. útočnej brigády. Jednotka si dva mesiace po jeho návrate pripísala jeden z najvýznamnejších úspechov protiofenzívy. „Ruské sily sa v Kliščijevke držali takmer štyri mesiace. Ukrajinská armáda, predovšetkým vojaci 3. útočnej brigády, sa postupne približovala k dedine z juhu a severu a zatláčala nepriateľa na východ. V polovici septembra Kliščijevka padla. Vojská Ruskej federácie ustúpili,“ píše ukrajinský analytik Černyš.

Volodymyr Zelenskyj / IHor Klymenko / Andrij Jermak / Čítajte aj Veliteľ Azova chce po návrate z Turecka znovu bojovať proti Rusku

Okrem radosti z dobytia strategicky významnej obce, sa dočkal pluk Azov silného zadosťučinenia. Južne od Bachmutu padol jeden z ruských dôstojníkov, ktorí sa podieľali na obkľúčení Mariupoľu. Smrť plukovníka Andreja Kondraškina oznámil jeden z popredných ukrajinských kolaborantov, šéf separatistov Vostok Alexander Chodakovskij. Ukrajinci sa k tejto správe o likvidácii Kondraškina takisto vyjadrili: „Tú sviňu dostihla karma za Mariupoľ".

127 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Ukrajina #Mariupol #vojna na Ukrajine #Azovstal #azov #Bachmut