Pri Belgorode sa zrútil ruský Iľjušin. Moskva hlási 65 mŕtvych ukrajinských zajatcov

V ruskej Belgorodskej oblasti sa zrútilo vojenské lietadlo Il-76, informujú dnes niektoré ruské médiá. Pád lietadla potvrdilo ministerstvo obrany.

24.01.2024 10:41 , aktualizované: 22:37
debata (292)
Pri Belgorode sa zrútilo ruské vojenské lietadlo s desiatkami ľudí na palube
Video
V ruskej Belgorodskej oblasti sa zrútilo ruské vojenské lietadlo Il-76. Ruský rezort obrany zrútenie stroja potvrdil s tým, že na palube bolo aj 65 ukrajinských vojnových zajatcov. / Zdroj: Twitter/Anton Heraščenko

Bezpečnostná rada OSN vo štvrtok prerokuje pád lietadla

Bezpečnostná rada OSN vo štvrtok mimoriadne prerokuje pád ruského vojenského lietadla v Belgorodskej oblasti, z ktorého Moskva viní Ukrajinu. Informovala o tom dnes agentúra AFP. Moskva predtým požiadala OSN, aby záležitosť prerokovala už v stredu.

„Dňa 24. januára tohto roku približne o 11.00 h moskovského času (9.00 h SEČ) havaroval pri pravidelnom lete v Belgorodskej oblasti lietadlo Il-76. Na palube sa nachádzalo 65 vojnových zajatcov z ukrajinských ozbrojených síl, prevážaných do Belgorodskej oblasti na výmenu,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany podľa štátnej agentúry TASS. V lietadle bolo podľa neho tiež šesť členov posádky a traja členovia sprievodu.

Pri ruskom Belgorode sa v stredu 24. januára... Foto: Twitter/Nexta
belgorod Pri ruskom Belgorode sa v stredu 24. januára 2024 zrútilo vojenské lietadlo Iľjušin so 74 ľuďmi na palube.

Všetci ľudia na palube transportného lietadla, ktorý sa dnes zrútil v ruskej Belgorodskej oblasti zahynuli, napísal na platforme Telegram tamojší gubernátor Vjačeslav Gladkov. Ich počet neuviedol. Ruské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že v regióne havaroval vojenské lietadlo Il-76, na ktorého palube bolo okrem iného 65 ukrajinských vojnových zajatcov. Ruský poslanec Andrej Kartapolov v Štátnej dume, dolnej komore parlamentu, povedal, že lietadlo Il-76 zostrelili tri strely Patriot alebo Iris-T, píše web Meduza. Kyjev sa zatiaľ oficiálne nevyjadril.

Lavrov požiadal o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov požiadal o mimoriadne stretnutie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (OSN) pre zrútenie dopravného lietadla v Belgorodskej oblasti, v ktorom boli údajne ukrajinskí vojnoví zajatci. Na pôde OSN v New Yorku haváriu Lavrov označil za teroristický útok a zodpovednosť pripísal Ukrajine. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent.

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo haváriu vojenského lietadla. Na palube podľa neho bolo 65 ukrajinských vojnových zajatcov, šesť členov posádky a ďalší traja ľudia. Informovali o tom dnes ruské tlačové agentúry. O páde transportného lietadla predtým informovali niektoré ruské médiá, podľa telegramového kanála 112 ľudia na palube zahynuli.

lietadlo, pratasevič Čítajte aj Lietanie v Rusku sa stáva nebezpečné. V decembri sa nezaobišiel bez incidentu jediný deň

Príčina pádu lietadla sa podľa Moskvy vyšetruje, na miesto leteckej katastrofy zamierila vojenská komisia.

Server Meduza predtým informoval s odvolaním sa na zdroje kanála 112 o páde vojenského lietadla v Koročanskom okrese. Regionálny gubernátor Vjačeslav Gladkov na platforme Telegram informoval o bližšie nespresnenej nehode v Koročanskom okrese, kvôli ktorej zmenil pracovný rozvrh.

Rusi si raketometom takmer zostrelili vlastnú stíhačku Su-25
Video
Ruskí vojaci raketometom Grad takmer zostrelili vlastné útočné lietadlo Suchoj Su-25, ktoré smerovalo k frontovej línii na Ukrajine. / Zdroj: twitter/Special Kherson Cat

Ruský poslanec Andrej Kartapolov v Štátnej dume, dolnej komore parlamentu, povedal, že lietadlo Il-76 zostrelili tri rakety Patriot alebo Iris-T, píše web Meduza s odvolaním sa na ďalšieho politika Jevgenija Popova. Kyjev sa zatiaľ oficiálne nevyjadril.

Podľa Kartapolovovho tvrdenia letel za týmto strojom ešte ďalšie lietadlo Il-76 s ôsmimi desiatkami vojnových zajatcov na palube. Ten sa otočil, uviedol poslanec. Kartapalov podľa agentúry Reuters nezverejnil zdroje pre svoje tvrdenie. Systémy Patriot a Iris-T dodali Ukrajine jej západní spojenci, ktorí krajinu napadnutú Ruskom vojensky podporujú.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

Server Ukrajinska pravda v prvej verzii správy o nešťastí napísal, že jeho zdroje v ukrajinských ozbrojených silách potvrdili informáciu o páde lietadla so slovami, že to „bola ich práca“. Neskôr svoj text upravil a v jeho závere píše, že túto informáciu odstránil, pretože iný zdroj ju nepotvrdil. Podľa zdroja v generálnom štábe lietadlo prepravoval protiletecké strely S-300, píše Ukrajinska pravda.

Kyjev sa zatiaľ oficiálne nevyjadril. Ministerstvo obrany nemôže potvrdiť, že lietadlo zasiahli ukrajinské obranné sily, pretože „informácie sa stále spresňujú“, napísala ukrajinská verejnoprávna stanica Suspilne na svojom webe.

Belgorod Čítajte aj Ukrajina stupňuje útoky na Belgorod. Do krytov sa ľudia nedostanú, úrady im radia prelepiť okná lepiacou páskou

Belgorodská oblasť, ktorá susedí so severnou Ukrajinou, čelí podobne ako ďalšie prihraničné ruské regióny ostreľovaniu a útokom dronov, ktoré ruské úrady pripisujú Ukrajine. Tá sa bráni ruskej vojenskej agresii už takmer dva roky.

292 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #IL-76 #vojna na Ukrajine #Belgorodská oblasť