Ukrajina stupňuje útoky na Belgorod. Do krytov sa ľudia nedostanú, úrady im radia prelepiť okná lepiacou páskou

Úrady v ruskom meste Belgorod na hranici s Ukrajinou v piatok vyzvali obyvateľov, aby si počas ukrajinského ostreľovania zabezpečili okná na domoch lepiacou páskou.

05.01.2024 14:52
Belgorod Foto: ,
Poškodená informačná tabuľa od projektilov a šrapnelov ukazujúca smer k ruskému mestu Belgorod pri hraniciach s Ukrajinou
debata (35)

„Odporúčame prelepiť okná lepiacou páskou. Je to dobrý spôsob, ako okná ochrániť pred nárazovou vlnou. Sklo sa nerozbije na malé kúsky,“ uviedol mestský úrad Belgorodu na sociálnej sieti Telegram. Pridal aj inštrukcie, ako pásku nalepiť.

Video
Ukrajinci želajú Rusom dobré ráno raketami

Ukrajinské sily v piatok opäť ostreľovali ruskú Belgorodskú oblasť aj samotné mesto Belgorod. Miestne úrady hlásili najmenej dvoch zranených. Úrady v tejto oblasti tiež oznámili, že pre ostreľovanie tam zostanú niektoré školy zatvorené až do 19. januára.

Mesto Belgorod sa nachádza približne 30 kilometrov od štátnej hranice s Ukrajinou a od začiatku ruského vojenského útoku na Ukrajinu vo februári 2022 je opakovane cieľom ukrajinského ostreľovania. Počas uplynulého víkendu si tam ukrajinské útoky vyžiadali 25 obetí.

Rusko, Vladimir Putin Čítajte viac Putin o Belgorode: Vrie to vo mne, útok bude potrestaný. O fronte: Nepriateľ je postupne odfúknutý

Kryty sú, ale zamknuté

Obyvatelia Belgorodu sa posledné dni sťažovali na uzamknuté protiletecké kryty: počas ostreľovania nebolo možné sa schovať do pivníc, píše ruská redakcia britskej stanice BBC a pýta sa, prečo sú ľudia pripravení o možnosť ukryť sa v bezpečnom mieste a čo robia úrady.

Úrady označili ostreľovanie za najhoršie od začiatku vojny. Zasiahnuté bolo športovisko Dinamo, obchodný dom Belgorod aj klzisko v centre mesta. Poplach zaznel až 30 minút po začiatku ostreľovania, povedalo niekoľko miestnych obyvateľov serveru Novaja gazeta Jevropa.

V ten deň v meste prvýkrát zapli sirény inak ako cvične. Okná mnohých domov rozbila tlaková vlna. Gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov varoval pred ďalším útokom a vyzýval obyvateľov, nech sa odoberú do krytov.

„Problém je v tom, že kryty v pivniciach sú zamknuté,“ povedal BBC jeden z miestnych, premenovaný kvôli bezpečnosti na Alexandra. „Na dverách do niektorých pivníc je papier s číslom telefónu človeka, ktorý má kľúč. Najhoršou možnosťou je kľúč u šéfa správcovskej spoločnosti, pretože počas sviatkov nikto nebol v práci,“ dodal.

Aj ďalší deň, 31. decembra, zostali pivnice v meste uzamknuté. Jedna z obyvateliek zverejnila video natočené pri zatvorenom kryte v Čapajevovej ulici. Na dverách bolo napísané, že kľúč je v UK SP DSK-Centr. „Čo to je, kde to je? Netuším,“ hovorí autorka videa. „Možno niekto príde za hodinu a otvorí, až všetci padnú,“ dodala.

Obyvatelia Belgorodu sa hnevajú, že ani po takmer dvoch rokoch vojny ministerstvo pre mimoriadne situácie nezverejnilo zoznam adries krytov. „Ako je to možné?“ pýta sa na sociálnej sieti používateľka Anžela gubernátora Gladova.

Dodala, že oblastná správa ministerstva jej tvrdila, že žiadne údaje o krytoch nemá, a tak sa pýta, či sa má domáhať informácií o zatvorených krytoch u správcovských firiem a čo si majú počať ľudia, ktorí do mesta prišli napríklad za príbuznými.

„V meste Staryj Oskol sú všetky kryty zamknuté. Chýbajú informácie o tom, kde sú kľúče. Nie sú ani žiadne ukazovatele. Správa nič nerobí. Ak nás budú ostreľovať, nevieme, kam sa schovať,“ píše používateľ Sergej.

Problémy s krytmi v Belgorode sú od začiatku vojny, myslí si Julija, ktorej meno bolo kvôli bezpečnosti zmenené. „Som strašne nahnevaná: všetci o tom hovorili, ale problém s krytmi sa ukázal v plnom svetle, až keď sa objavili mŕtvi. Kam sa ukryť – presnejšie, kryty sú, ale nikto nevie kde,“ vyhlásila.

V Belgorode skutočne nie sú oficiálne fungujúce kryty. Krátko po vypuknutí vojny šéf oblastnej správy ministerstva pre mimoriadne situácie Sergej Potapov to vysvetlil tým, že v takom prípade by ukrajinská armáda mohla úmyselne zasahovať kryty. Avšak niektoré zariadené kryty sa v meste predsa len vyskytujú, sú ale určené iba pre pracovníkov niektorých podnikov a obyvatelia nepoznajú ich adresy.

Čo robiť pri ostreľovaní vysvetľuje video, ktoré rozširujú mestské úrady, sociálne siete a médiá. Ľuďom sa predovšetkým odporúča, aby schovali čo možno najnižšie, do pivnice, alebo k susedom na prízemí, aby sa vyhýbali oknám, nezostávali na schodiskách a nepoužívali výťahy a dopravné prostriedky. Najbezpečnejšou miestnosťou býva kúpeľňa. Tí, koho ostreľovanie zastihne na ulici, si majú ľahnúť a odplaziť sa do krytu, alebo sa pritlačiť k obrubníku, plotu či nejakej betónovej konštrukcii.

„Počas ostreľovania veľa ľudí nejde do pivníc, pretože je už nebezpečné prebiehať cez ulicu, a radšej sa schovávajú v kúpeľniach. Známi z Ukrajiny mi ale povedali, že to je zlý nápad. Sú tam rúrky s horúcou vodou. V prípade zásahu hrozia popáleniny aj uhorenie zaživa,“ hovorí Julija.

Ostreľovanie Belgorodu pokračovalo 2. januára, kedy o život prišiel dvadsaťsedemročný muž. Išiel autom a vedľa vozidla explodoval granát. Na mieste podľahol zraneniam spôsobených črepinami.

Počas ostreľovania mnohí obyvatelia Belgorodu otvárali vchody do domov, aby sa okoloidúci mohli schovať, hovorí Alexandr. Jeho kamarát kaviarnik personál, hostí i ľudí z ulice odviedol do pivnice svojho podniku. „Pomáhame si navzájom,“ povedal.

V Belgorode 3. a 4. januára zavreli najväčšie nákupné strediská a kiná. Úrady ľuďom odporučili zostať doma. „Mesto teraz vyzerá ako po vymretí. Na uliciach je málo ľudí i áut. Prvýkrát sú vo dvoroch domov prázdne parkovacie miesta. Ľudia odchádzajú. Vládne panika, nikto nevie, čo bude,“ hovorí Alexandr.

Večer 3. januára gubernátor Gladkov oznámil zámer evakuovať asi 600 (zo zhruba 334-tisíc obyvateľov mesta), pretože v okolí ich domov sa našla nevybuchnutá munícia. Situáciu so zamknutými krytmi nekomentoval. Ale na svojom účte na sociálnej sieti pravidelne odporúča obyvateľom, aby sa schovali do krytov, akonáhle zaznejú sirény varujúce pred nebezpečenstvom. Ruská redakcia BBC požiadala tlačovú službu gubernátora o vyjadrenie, ale doteraz ho nedostala.

Ruský prezident Vladimir Putin označil ostreľovanie Belgorodu z raketometov za teroristický čin. Raketomety vo vojne používajú obe strany.

Video
Ukrajinci lovia Šáhidy, drony Rusov nesmú preletieť cez obranu

Podľa ukrajinských úradov ruská armáda široko používa tieto zbrane nielen na ostreľovanie pozícií vojsk, ale aj na ostreľovanie miest. Napríklad 26. decembra z raketometov Grad ostreľovala Cherson. Grad pritom používa neriadené rakety, a je to teda oveľa nevyberavejšia a menej presná zbraň, než ukrajinský raketomet Vilcha, ktorý podľa ruského ministerstva obrany poslúžil na ostreľovanie Belgorodu. Rakety Vilcha sú svojimi parametrami blízke ruskému raketometu Tornado-S. Ministerstvo tiež tvrdilo, že na ostreľovanie Belgorodu poslúžil aj český raketomet Vampire.

belgorod Čítajte viac Pri útoku na Belgorod boli použité aj české raketomety Vampire, Moskva žiada Prahu o vysvetlenie

Belgorodská oblasť je pravidelne ostreľovaná od začiatku vojny. Za smrť či zranenie ľudí a za poškodený alebo zničený majetok nikto nenesie zodpovednosť. Neohlásili ani jediné odvolanie miestnych predstaviteľov kvôli ostreľovaniu, ani nezazneli žiadne pokarhania za zlú prípravu.

„Úradom sú obyvatelia Belgorodu ukradnutí, rovnako ako obyvatelia (pravidelne ostreľovaného pohraničného mestečka) Šebekino a ďalší,“ sťažuje sa Julija. Podľa nej nie je nádej, že sa bezpečnosť v meste zlepší. Od mája 2022 podľa miestneho denníka Fonar zahynulo kvôli ukrajinskému ostreľovaniu 96 ľudí.

„Ostreľovanie bude určite pokračovať. Čo sa zmení? Postavia kryty? Možno postavia do laty držiteľa kľúčov od pivníc. Po predchádzajúcom ostreľovaní už robili cvičenia, aby ich naučili, že pivnice majú byť odomknuté. Teraz vidíme, že to bola Potemkinova dedina,“ dodala Julija.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Belgorodská oblasť