Mikroštát v Tichomorí nečakane zmenil názor na Taiwan. Za odmenu získal náklonnosť Pekingu

Čínska ľudová republika a a Nauru v stredu oficiálne obnovili diplomatické vzťahy.

24.01.2024 11:57
Lionel Aingimea / Wang I / Nauru / Foto: ,
Čínsky minister zahraničných vecí Wang I (vpravo) a jeho naurský rezortný partner Lionel Aingimea si podávajú ruky po podpise spoločného komuniké o obnovení diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami v Pekingu 24. januára 2024.
debata (1)

Malý juhotichomorský štát minulý týždeň v pondelok nečakane oznámil, že už neuznáva Taiwan „ako samostatnú krajinu“, ale „ako neodňateľnú súčasť územia Číny“.

Nauru niečo podobné urobilo už v minulosti: po 22 rokoch diplomatických vzťahov s Taiwanom v júli 2002 uznalo kontinentálnu Čínu, v máji 2005 sa však vrátilo k Taiwanu.

Video
Rusko plus Čína. Vstupujeme do éry nových kríz?
Tomohisa Takei, Japonsko Čítajte viac Japonský admirál: Možno sme medzi dvoma vojnami. Ruskou a tou na Taiwane

Najnovšie rozhodnutie je považované za veľký úspech Pekingu – Nauru bolo totiž jednou z mála krajín, ktoré oficiálne diplomaticky uznávali Taiwan.

Taiwan má v súčasnosti oficiálne diplomatické vzťahy s 12 štátmi vrátane Svätej stolice, hoci silné neoficiálne vzťahy ho spájajú s USA, Japonskom a ďalšími krajinami.

Dohodu o opätovnom nadviazaní diplomatických vzťahov podpísali v Pekingu čínsky minister zahraničných vecí Wang I a jeho nauruský náprotivok Lionel Aingimea.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I... Foto: SITA/AP, Andrea Verdelli
Lionel Aingimea / Wang I / Nauru / Čínsky minister zahraničných vecí Wang I (vpravo) a jeho naurský rezortný partner Lionel Aingimea si podávajú ruky po podpise spoločného komuniké o obnovení diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami v Pekingu 24. januára 2024.

Čína považuje samosprávny Taiwan za svoju odštiepeneckú provinciu. Preto neuznáva ani jeho vládu ani právo na diplomatické uznanie, účasť v celosvetových organizáciách ako je napríklad OSN, či oficiálne kontakty so zahraničnými politickými subjektmi.

„Hoci sú Čína a Nauru geograficky ďaleko od seba a delia ich obrovské oceány, priateľstvo medzi týmito dvoma národmi má dlhú históriu,“ povedal Wang I. „Obe krajiny sú rozvojovými krajinami a obe strany stoja pred spoločnou úlohou rozvíjať hospodárstvo, zlepšovať živobytie ľudí a realizovať modernizáciu,“ dodal čínsky minister.

„Tešíme sa na túto novú kapitolu vzťahov Nauru a Číny. Bude založená na sile a stratégii rozvoja,“ vyhlásil Aingimea. Nauru má 12 500 obyvateľov a je jednou z najmenších krajín sveta, Leží približne 4-tisíc kilometrov severovýchodne od austrálskeho Sydney a je členom britského Spoločenstva národov.

Taiwan Čína Nauru Čítajte viac Strata spojencov Taiwanu vyhovuje Číne, rozdeľuje to ľudí na ostrove, tvrdí analytička
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Nauru