Rusov oslovuje protivojnový postoj. Putinov opozičník získava masívnu podporu

Kandidatúru bývalého ruského poslanca Borisa Nadeždina, ktorý sa v marci chystá v prezidentských voľbách postaviť súčasnému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, podporilo svojím podpisom už vyše 100 000 ľudí, pričom v Rusku i v cudzine sa na podpisové hárky tento týždeň stáli fronty.

24.01.2024 13:23 , aktualizované: 22:31
debata (37)

Výraz tejto širokej podpory Nadeždin v rozhovore s agentúrou Reuters teraz pričítal želaniu mnohých Rusov urobiť niečo pre ukončenie bojov na Ukrajine. Podpisy musia v Rusku nazhromaždiť kandidáti, ktorých nenavrhuje parlamentná politická strana.

Dvojník Putina sa opýtal Putina, či má dvojníkov
Video
Počas tlačovej konferencie a televíznej priamej linky s občanmi sa na obrazovke objavili dvaja Putinovia. Ten mimo štúdia vytvorený pomocou deepfake technológie sa predstavil ako študent z Petrohradu a opýtal sa šéfa Kremľa, či má dvojníkov.

„Ľudia sa podpisujú nie kvôli tomu, že by som sa im naozaj páčil, ale jednoducho preto, že je to príležitosť urobiť niečo pre mier, aby celý ten príbeh skončil a ľudia prestali umierať,“ povedal Reuters Nadeždin. Opozičný politik zrejme skutočne funguje ako generická voľba pre Rusov, ktorí sú proti vojne, vyvodili novinári agentúry z vyjadrení niekoľkých ľudí, ktorí sa prišli pod Nadeždinovu kandidatúru podpísať.

„Som tu, aby som dal najavo svoj protivojnový postoj. Mám za to, že je to jediná cesta, ako tento postoj vyjadriť, nemáme zatiaľ žiadnu inú,“ povedal novinárom 42-ročný Moskovčan Sergej Jasinskij.

Zoradení ľudia 20. januára 2024 pri odovzdávaní... Foto: SITA
Boris Nadeždin, Rusko, Moskva, ruské voľby Zoradení ľudia 20. januára 2024 pri odovzdávaní podpisov na kandidatúru pre Borisa Nadeždina.

Nadeždin dúfa, že marcové voľby budú začiatkom konca Putinovej vlády

Nadeždin v stredajšom rozhovore pre agentúru AFP vyjadril nádej, že marcové prezidentské voľby budú „začiatkom konca“ vlády ruského prezidenta Vladimira Putina.

Nadeždin (60) vo svojej kampani vyzýva na ukončenie ruskej invázie na Ukrajine. V rozhovore uviedol, že ho prekvapilo, keď jeho priaznivci stáli v dlhých radoch, aby poskytli svoj podpis na podporu jeho kandidatúry.

Tento bývalý poslanec Štátnej dumy a dlhoročný miestny zákonodarca v Moskovskej oblasti však podľa AFP pravdepodobne nezabráni Putinovi v predĺžení jeho 24-ročnej vlády, v rámci ktorej pôsobil štyrikrát na poste prezidenta a nakrátko aj vo funkcii predsedu vlády.

„Dúfam však, že 17. marec, aj keď to možno nebude koniec Putinovej éry, bude znamenať aspoň začiatok jej konca,“ povedal Nadeždin s odkazom na dátum prezidentských volieb, v ktorých bude možné hlasovať tri dni, respektíve od 15. do 17. marca.

Prisľúbil, že v prípade víťazstva v súboji o prezidentské kreslo sa bude usilovať o ukončenie „katastrofickej“ ofenzívy na Ukrajine a o „oslobodenie politických väzňov“.

„Neverím, že by ktorákoľvek strana (vojny) mohla dosiahnuť skutočne rozhodujúce vojenské víťazstvo. Je to úplne nereálne,“ uviedol v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Z Ruska by podľa svojich slov chcel spraviť krajinu, „ktorá sa nesnaží rozšíriť svoje územie s pomocou armády.“

AFP vysvetľuje, že takáto kampaň je v Rusku takmer nemysliteľná vzhľadom na to, že tamojšie úrady už uväznili desiatky ľudí za podobné kritické vyjadrenia voči takmer dva roky trvajúcej vojne.

V predchádzajúcich ruských voľbách sa už stalo, že sa vyzývatelia Vladimira Putina tvárili ako opoziční kandidáti, aby sa následne ukázalo, že kandidovali v rámci dohody s Kremľom pre vytvorenie zdania legitímnych volieb, upozornila agentúra Reuters. Túto úlohu podľa médií v roku 2018 zohrala kandidátka na prezidentku a moderátorka Xenija Sobčaková. Nadeždin tvrdí, že svoju kandidatúru s Kremľom nekoordinuje, ruský portál Meduza ale s odvolaním sa na jeho nemenovaného známeho napísal, že sa politik s administratívou ruského prezidenta dohodol, aj keď nedostal záruku pripustenia k voľbám.

Či ruské úrady nakoniec Nadeždinovu kandidatúru schvália, zatiaľ nie je isté. V decembri ústredná volebná komisia zamedzila v účasti regionálnej novinárke Jekaterine Duncovej s vysvetlením, že v príslušnej žiadosti s podpismi mala množstvo chýb.

Russia Daily Life Čítajte aj Choďte na front vy, odkázali Putinovi matky a manželky mobilizovaných

V utorok Nadeždin oznámil, že nazhromaždil vyše 100 000 podpisov, ale že pokračuje v zbieraní. Aby ústredná volebná komisia jeho kandidatúru schválila, musí ju totiž doložiť aspoň 105 000 podpismi bez akýchkoľvek nezrovnalostí. Podpisy navyše musia byť od ľudí z najmenej polovice z asi osemdesiatky ruských regiónov, pričom z jedného regiónu sa započíta maximálne 2500 podpisov.

Vladimir Putin Čítajte aj Dostihy s jedným koňom, zosmiešnil Biely dom snahu Putina o znovuzvolenie

Nadeždina ako opozičného kandidáta už podporila rad známych osobností z radov ruských odporcov Kremľa. Podporu mu vyjadrili napríklad spolupracovníci väzneného Alexeja Navaľného ako Ljubov Sobolová alebo bývalý ropný magnát a zakladateľ opozičného projektu Otvorené Rusko Michail Chodorkovskij.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #ruské prezidentské voľby #ruské voľby