Šanca na prežitie je malá. Ruskí väzni už nedostávajú po pol roku milosť, na fronte ostanú do konca vojny

Ruským väzňom už úrady nesľubujú za účasť v bojoch na Ukrajine milosť, ako tomu bolo predtým, ale len podmienečné prepustenie. Novo ich tiež do bojov vysielajú až do konca takzvanej špeciálnej vojenskej operácie, čo je ruské oficiálne označenie pre vojnu na Ukrajine. Uviedla to stanica BBC vo svojom ruskojazyčnom vydaní.

25.01.2024 11:35
Ruský vojak, vojna na Ukrajine, mŕtvy vojak,... Foto: ,
Veliteľ útočnej jednotky z 3. útočnej brigády prechádza okolo tela mŕtveho ruského vojaka na frontovej línii niekoľko kilometrov od Andriivky, Donecká oblasť, Ukrajina, 16. september 2023.
debata (6)

Skutočnosť, že väzni mali predtým oproti ostatným ruským vojakom privilégium v tom, že sa vracali z bojov domov po pol roku, poburovala mnohé rodiny Rusov povolaných do zbrane počas mobilizácie. Milosť dostávali po pol roku na fronte aj väzni odsúdení za násilné činy vrátane vrážd. Podľa zistení BBC majú ale novoruskí väzni podobné podmienky ako bežní vojaci.

Ukrajinský Bradley rozstrieľal ruské bojové vozidlo BMP-2
Video
Okupant prehral súboj. Ukrajinský Bradley zničil ruské BMP-2. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

S väzňami naverbovanými v trestaneckých zariadeniach teraz ministerstvo obrany podpisuje zmluvu, v ktorej ich upozorňuje, že na fronte budú musieť zostať do konca „špeciálnej vojenskej operácie“, zistila BBC. Manželka jedného z väzňov bojujúceho na Ukrajine stanicu opísala, že jej muž má v zmluve uvedenú ako dĺžku kontraktu jeden rok namiesto šiestich mesiacov, ako tomu bolo predtým. Ale aj po uplynutí doby uvedenej v zmluve podľa nej bude musieť manžel na fronte zostať, pretože zmluva sa automaticky predĺži.

viera-Aliona-Popova Čítajte aj Umučil jej dcéru. Putin ho za účasť vo vojne omilostil, zistila zúfalá matka. Vykúpil sa krvou, vysvetlil Kremeľ

Z diskusných fór príbuzných naverbovaných ruských trestancov tiež podľa BBC vyplýva, že väzňov už armáda neposiela do trestaneckých oddielov Štorm-Z. O príslušníkoch týchto nechválne preslávených oddielov sa nezriedka hovorilo ako o „potrave pre kanóny“, pretože boli posielaní do miest najintenzívnejších bojov. Väzni teraz často končia v oddieloch novo nazývaných Štorm-V. Jeden zajatý príslušník tohto oddielu ale na videozázname, kde je podľa BBC vypočúvaný, oznámil, že bojovníci oddielov Štorm-V sú naďalej vysielaní do „nezmyselných bojov“.

Telá ruských vojakov roztrúsené pri Avdijivke

VAROVANIE: Zábery nie sú vhodné pre slabšie povahy.

Fotogaléria
Telá ruských vojakov roztrúsené pozdĺž...
Video natočené 6. decembra 2023 jednotkou BUAR...
+3Telá ruských vojakov roztrúsené pozdĺž...

Taktiež v súvisiacich internetových fórach diskutujúci píšu, že väzni majú stále nízku šancu vrátiť sa z bojov domov živí. „Znamená to, že teraz je viac šancí prežiť, chlapci?“ pýtal sa napríklad v jednom z týchto fór muž, ktorý sa predstavil ako väzeň menom Leonid. „Hrozne sa pletieš. Šanca na prežitie je asi tak 25 percent. Už päť mesiacov som v útočnom oddiele a po každej bojovnej úlohe to je, akoby som sa znova narodil. Z našej roty nás ostalo nažive len 38,“ odpovedal mu iný diskutujúci, ktorý uviedol, že sa zúčastňuje bojov na Ukrajine. Rota zvyčajne pozostáva asi zo 100 ľudí, poznamenala BBC.

Satanista, Nikolaj Ogolobjak Čítajte aj Satanistický kanibal dostal Putinovu milosť. Krvilačné vraždy si vykúpil službou na fronte
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #ruská armáda #mobilizácia #vojna na Ukrajine