Netanjahu údajne obvinil Katar z financovania Hamasu. Kritizoval aj USA

Katar vo štvrtok vyhlásil, že ho šokovali údajné tvrdenia izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý označil úlohu Kataru ako mediátora vo vojne v Pásme Gazy za problematickú a obvinil ho z financovania palestínskeho hnutia Hamas.

25.01.2024 12:08
Benjamin Netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (uprostred) s izraelskými vojakmi na severe Pásma Gazy, 25. decembra 2023
debata (1)

„Nepočujete ma ďakovať Kataru… ktorý sa nijako nelíši od Organizácie Spojených národov či Červeného kríža, a je ešte problematickejší. Nemám o nich žiadne ilúzie,“ povedal údajne Netanjahu počas minulotýždňového stretnutia s rodinami rukojemníkov zadržiavaných v Gaze. Informovala o tom izraelská spravodajská televízia Channel 12, ktorá zverejnila zvukový záznam z tohto stretnutia.

Video
Izraelský veľvyslanec: Zničenie Hamasu je krok k mieru
Izrael / Hamas / Čítajte viac Príbuzní rukojemníkov vtrhli na zasadnutie výboru Knesetu. Pred rezidenciou Netanjahua si postavili stan

„Mohli by naliehať (na Hamas). Prečo? Lebo ho financujú,“ dodal izraelský premiér s tým, že ho zároveň „veľmi nahnevalo“ rozhodnutie USA obnoviť s Katarom dohodu o vojenských základniach.

Hovorca katarského ministerstva zahraničných vecí na sociálnej sieti X (predtým Twitter) reagoval, že Katar to šokovalo. „Tieto vyhlásenia sú nezodpovedné, ničia snahu o záchranu nevinných životov, ale nie sú prekvapivé… Ak sa potvrdia, izraelský premiér by len bránil procesu mediácie a podkopával ho z dôvodov, ktoré zrejme slúžia jeho politickej kariére namiesto záchrany životov vrátane izraelských rukojemníkov,“ uviedol katarský hovorca.

Dodal, že Netanjahu by sa mal sústrediť na vyslobodenie rukojemníkov a nemal by riešiť strategické vzťahy Kataru a Spojených štátov.

Katar spolu s Egyptom sprostredkoval vlaňajšie novembrové prímerie v Pásme Gazy, počas ktorého Hamas prepustil 105 rukojemníkov. V Katare tiež sídli regionálne velenie americkej armády, aj politické vedenie Hamasu. Do Pásma Gazy v uplynulých rokoch ako pomoc poslal milióny dolárov, pričom túto palestínsku enklávu od roku 2007 ovláda Hamas.

Gaza Čítajte viac V Pásme Gazy zomrelo 21 izraelských vojakov. Ide o doposiaľ najkrvavejší útok
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hamas #Katar #Benjamin Netanjahu