Evanjelická cirkev v Nemecku má na svedomí vyše 9-tisíc obetí sexuálneho násilia. Ide len o "špičku ľadovca"

Štúdia zverejnená vo štvrtok o sexuálnom zneužívaní detí v rámci Evanjelickej cirkvi v Nemecku (EKD) odhaduje, že obeťami takýchto činov sa mohlo stať až 9 355 detí. Podľa jej autorov však skutočný počet obetí mohol byť aj oveľa vyšší.

25.01.2024 16:49 , aktualizované: 18:31
cirkev, kňaz, biblia, omša, kostol, kresťania,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Predstavitelia cirkvi po zverejnení nezávislej štúdie priznali, že neurobili dosť pre ochranu detí. Správa, ktorú si EKD objednala v roku 2020 u nezávislých odborníkov pod záštitou Hanoverskej univerzity, predstavuje prvú komplexnú štúdiu o pohlavnom zneužívaní detí a mladých ľudí v rámci protestantských cirkví v Nemecku od konca druhej svetovej vojny. Jej zistenia zároveň predstavujú obrovský nárast oproti 900 doteraz známym prípadom.

Autori štúdie k odhadom dospeli po preskúmaní približne 2 225 evidovaných prípadov a identifikovali 1 259 potenciálnych páchateľov, ktorí sa týchto skutkov dopúšťali od roku 1946. Išlo nielen o duchovných, ale aj rôznych zamestnancov cirkvi na plný a čiastočný úväzok, a tiež o dobrovoľníkov.

Cirkev, Nemecko Čítajte viac Nemeckí katolíci pre škandály hromadne vystupujú z cirkvi

Vzhľadom na obmedzené množstvo dokumentov, ktoré poskytli regionálne cirkvi, je podľa spoluautora rozsiahlej štúdie pravdepodobné, že zistený počet predstavuje len „vrchol ľadovca“. Celkový odhadovaný počet páchateľov sexuálneho zneužívania by sa podľa štúdie mohol blížiť k číslu 3 500.

EKD združuje vyše 19 miliónov protestantov, čo z nej robí druhú najväčšiu náboženskú organizáciu v Nemecku po katolíckej cirkvi. Ide o federáciu zastrešujúcu viacero protestantských denominácií vrátane luteránov a kalvínov.

Luteránska biskupka Kirsten Fehrsová z Hamburgu, súčasná predsedníčka rady EKD, v súvislosti so zisteniami štúdie uviedla, že je veľmi šokovaná a podľa svojich slov jediné, čo môže urobiť, je úprimne sa ospravedlniť obetiam za „masívne zlyhanie“ pri zaisťovaní ochrany detí.

„Neochránili sme ich v čase spáchania zločinu a nesprávali sme sa k nim s rešpektom ani vtedy, keď mali odvahu prehovoriť,“ uviedla Fehrsová a prisľúbila, že bude pokračovať v snahách o odškodňovani­e obetí.

Obete sexuálneho násilia môžu v súčasnosti požiadať cirkev o individuálne odškodnenie, ktorého výška sa pohybuje v rozmedzí od 5-tisíc do 50-tisíc eur. Do konca roka 2022 regionálne cirkvi patriace do EKD zaznamenali 858 takýchto žiadostí.

Náboženstvo / Kresťanstvo / Cirkev / Kríž / Modlitba / Viera / Čítajte viac Cirkevníci zneužili v Portugalsku za 70 rokov takmer 5-tisíc detí
debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #sexuálne násilie #evanjelická cirkev