Jemenskí povstalci v Červenom mori pritvrdili, trafili aj tanker s ruskou naftou

Jemenskí povstalci Húsíovia v piatok zintenzívnili útoky na plavidlá v Červenom mori, vrátane zásahu, ktorý vyvolal požiar na palivovom tankeri prevádzkovanom v mene obchodnej spoločnosti Trafigura, uviedla agentúra Reuters.

27.01.2024 07:41
Adenský záliv USA Jemen húsíovia strela tanker Foto:
Na snímke zverejnenej indickým námorníctvom 27. januára 2024 horiaci ropný tanker Marlin Luanda po útoku húsíov v Červenom mori.
debata (34)

Trafigura uviedla, že raketa zasiahla palivový tanker Marlin Luanda. Tanker prevážal ruskú naftu zakúpenú pod cenovým stropom v súlade so sankciami G7, uviedol hovorca spoločnosti.

Hasičské vybavenie na palube bolo nasadené na potlačenie a kontrolu požiaru v jednom nákladnom tanku na pravoboku, uviedla spoločnosť v e-mailovom vyhlásení. „Zostávame v kontakte s plavidlom a pozorne sledujeme situáciu,“ uviedla spoločnosť a dodala, že vojenské lode sú na ceste, aby poskytli pomoc.

Piatkový útok rebelov zasiahol Marlin Luanda plaviaci sa pod vlajkou Marshallových ostrovov okolo 19:45 miestneho času (17:45 SEČ). Plavidlu, na ktorého palube nebol nikto zranený, ale bolo poškodené pomáhajú lode amerického námorníctva USS Carney a ďalšie plavidlá.

jemen, húsíovia Čítajte viac USA vykonali ďalšie údery na jemenských húsíov. Útoky povstalcov odsúdilo 24 krajín

Spojené štáty v noci na sobotu znovu zaútočili na postavenie rebelov v Jemene a zničili pri tom ďalšiu raketu povstalcov, ktorí od novembra ostreľujú lode v Červenom mori a okolí. Na X o tom informovalo regionálne veliteľstvo americkej armády CENTCOM.

Proti povstaleckej rakete, ktorá predstavovala „bezprostredné nebezpečenstvo“ pre plavidlá v Červenom mori, americká armáda zakročila okolo 3:45 miestneho času (1:45 SEČ).

Šiitski povstalci, ktorí ovládajú veľkú časť Jemenu vrátane hlavného mesta Saná, od novembra útočia na komerčné plavidlá v oblasti. Tvrdia, že útoky sú reakciou na vojnu Izraela proti Hamasu v Pásme Gazy a na podporu, ktorú niektoré krajiny poskytujú izraelskej vláde.

Spojené štáty na útoky opakovane reagovali použitím sily, úplne zastaviť útoky voči plavidlám sa im však stále nepodarilo.

Americké námornictvo USS Laboon Čítajte viac Húsíovia opäť provokujú. Zaútočili na ďalšie dve americké lode
34 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #húsíovia