KĽDR vystupňovala napätie s USA, Južnou Kóreou a Japonskom. Opäť vypálila niekoľko riadených striel

Juhokórejská armáda v nedeľu uviedla, že Severná Kórea vypálila niekoľko riadených striel, ktoré preleteli nad vodami na východnom pobreží krajiny v blízkosti veľkej vojenskej lodenice. Pchjongjang týmto krokom ešte viac zhoršil napätie so Spojenými štátmi, Južnou Kóreou a Japonskom.

28.01.2024 10:30
kľdr, severná kórea, balistická raketa Foto: ,
Na televíznej obrazovke sa zobrazuje správa o severokórejských riadených strelách so záznamom počas spravodajskej relácie na železničnej stanici v juhokórejskom Soule. 28.1.2024
debata (3)

Odpálenie nasledovalo po minulotýždňovom samostatnom kole testov severokórejských riadených striel a po skúšobnom odpálení prvej balistickej strely stredného doletu na tuhé palivo zo 14. januára. Tieto testy odrážajú snahu severokórejského vodcu Kim Čong-una rozšíriť svoj arzenál zbraní určených na prekonanie protiraketovej obrany v Južnej Kórei a Japonsku a vzdialených amerických cieľov v Tichomorí vrátane Guamu.

Kim ukázal monštrum. Pozrite si raketu, ktorá zasiahne aj USA
Video
KĽDR sa pochválila balistickou raketou Hwasong-17. Podľa odhadu expertov má dolet viac ako 15-tisíc kilometrov, teda dokáže zasiahnuť aj územie USA.

Juhokórejskí predstavitelia uviedli, že zachytili rakety v blízkosti severokórejského prístavu Sinpcho, kde má Severná Kórea veľkú lodenicu, ktorá vyrába kľúčové námorné plavidlá vrátane raketových ponoriek. Južná Kórea okamžite neposkytla konkrétne podrobnosti o štarte, počte vystrelených rakiet, ako ďaleko doleteli a či boli odpálené z pozemných alebo námorných zariadení.

Kim čong-un Čítajte viac Expert: Kim chce oslabiť vplyv USA vo svete. Aj preto podporuje Putinove imperiálne ambície

Napätie na Kórejskom polostrove stúplo na najvyššiu úroveň za posledné roky, pričom Kim zrýchlil testovanie zbraní a hrozí jadrovým konfliktom. Spojené štáty a ich ázijskí spojenci zareagovali posilnením svojich kombinovaných vojenských cvičení, ktoré Kim nazýva nácvikmi invázie.

Stíhačka F-35 Čítajte viac Soul varoval Kima, vojnou hrozí pád jeho režimu. Ako prvé udrú na KĽDR stíhačky F-35
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #KĽDR #Severná Kórea #Južná Kórea